SD kräver EU-omröstning om migration

SD kräver EU-omröstning om migration

Migranter räddas från en sjunkande båt utanför Libanon i Medelhavet. Arkivfoto.

Libanons armé/AP/TT
Hela EU-parlamentet kommer att få rösta om sin syn på förslaget om en ny asyl- och migrationspakt.
SD har samlat tillräckligt många underskrifter för att kräva en omröstning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

EU-parlamentets preliminära syn på förslaget godkändes med stor majoritet i en utskottsomröstning den 28 mars. Då sade man ja till att direkt gå vidare till slutförhandlingar med EU:s ministerråd. En formell omröstning i hela parlamentet krävs dock, om minst tio procent av ledamöterna begär det.

Och det säger sig SD ha ordnat.

– Alla signaturer finns på plats, så det (inlämnandet) är en formsak, säger Charlie Weimers i ett möte med svenska journalister i EU-parlamentet i Strasbourg.

Kraftfull majoritet?

Bland de förslag som det nu ska röstas om – med största sannolikhet på torsdag – finns bland annat själva asyl- och migrationshanteringen, som förhandlats fram under ledning av svenske Tomas Tobé (M).

Han räknar med att det starka stödet från många partigrupper i utskottet kommer att upprepa sig när hela parlamentet röstar.

– Jag förväntar mig en kraftfull majoritet, säger Tobé i Strasbourg – och efterlyser samtidigt mer samarbetsvilja från regeringens stödparti.

– SD måste visa att de kan vara mer konstruktiva i EU-parlamentet jämfört med vad de visat hittills.

"Oansvarigt"

Kollegan Abir Al-Sahlani (C) fnyser i sin tur rejält åt SD:s agerande.

– Helt oansvarigt beteende. De har inga lösningar som de presenterar. De sätter länder mot varandra och att vi ska falla tillbaka på ett icke-fungerande system, som vi har i dag. Är det det som är lösningen på migrationskrisen?

Förslaget om en asyl- och migrationspakt lades fram hösten 2020 som ett nytt försök för att hitta enighet bakom en ny gemensam migrationspolitik. Målet är att EU-parlamentet och medlemsländerna ska kunna enas senast under det första kvartalet 2024.

FRÅN FÖRSTASIDAN