Sarah i Kabul: Saknar skolan och att köra bil

Sarah i Kabul: Saknar skolan och att köra bil

Sarah Rashid bor i Kabul och har inte kunnat gå i skolan sedan talibanerna tog makten i Afghanistan.

Privat/TT
En ny skoltermin har börjat i Afghanistan. Förutom för tonårsflickorna.
– Det är en stor sorg, säger Sarah Rashid som numera håller sig hemma.
Men hon har inte gett upp hoppet om sin framtid.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ett långt vinterlov är till ända och Afghanistans skolungdomar återvänder till skolbänken. Men flickor på högstadie- och gymnasienivå är inte välkomna.

En av dem är 16-åriga Sarah Rashid i Kabul. Hon, liksom de flesta flickor i hennes ålder, har inte varit i skolan sedan talibanerna tog makten i augusti 2021. Hennes lärare fortsatte ändå att ge lektioner till flickor, över internet. Men nu när det nya läsåret börjar är inte heller det tillåtet. Varför vet hon inte.

– De hittar på alla möjliga skäl till att inte låta oss gå i skolan. Det känns som att varje taliban har sin egen förklaring.

Isolerad i hemmet

Sarah Rashid vågar inte längre gå ut utan att bära hijab, även om restriktionerna är mindre strikta i Kabul jämfört med på landsbygden. Innan talibanerna tog makten levde hon ett ganska normalt liv och rörde sig fritt, berättar hon.

– Jag brukade cykla runt på Kabuls gator och jag brukade köra bil. Det saknar jag jättemycket. Nu håller jag mig hemma hela tiden.

För att hålla sig sysselsatt gör hon hushållssysslor eller tecknar, hennes stora intresse. Och hon försöker utbilda sig på egen hand.

– Jag kollar på videor på Youtube för att lära mig grafisk design. Jag är bra på att teckna, så jag vill gärna jobba med det. Jag har inte gett upp hoppet – och jag hoppas att jag kan motivera andra tjejer till att hålla modet uppe.

Men att hon inte längre kan gå till skolan känns fruktansvärt, understryker hon.

– Vi behöver utbildning för att få en bättre framtid för oss själva och för landet. Att vi flickor inte får utbildas, det gör mig väldigt, väldigt ledsen. Det är en stor sorg.

Flyttade för skolans skull

Några timmars resa från Kabul, i en provins i centrala Afghanistan, bor 13-åriga Arezo. Hon är en av få tonårsflickor som faktiskt går i skolan.

Arezo, som inte vill uppge sitt efternamn, flyttade till provinsen tillsammans med sin familj eftersom de kände till att flickor tilläts gå i skolan där. Hennes förra skola, en flickskola i Kabul, stängdes när talibanerna tog makten.

Nu sker Arezos undervisning i en byskola som drivs av Svenska Afghanistankommittén (SAK). Att organisationen kan undervisa flickor i alla åldrar beror på att de kommit överens med lokala beslutsfattare som gått med på att göra vissa undantag.

Undantagen har dock blivit färre på sista tiden. Att undervisning fortfarande är tillåtet i Arezos område gör 13-åringen överlycklig.

– Jag gillar verkligen att gå i skolan och jag är lyckligt lottad som kan fortsätta med det. Jag önskar att skolorna skulle öppna för andra flickor också, säger hon.

Vill bli läkare

Även om skolgången är oförändrad så är det mycket annat som har ändrats i hennes liv sedan talibanerna kom till makten.

– Förut kunde jag röra mig fritt. Det var ingen som övervakade var jag gick eller vad jag gjorde. Nu är det stora begränsningar. Jag kan inte ens gå till marknaden för att köpa något. Det känns hemskt.

Arezo drömmer om att läsa till läkare på universitet. Universitetsstudier är dock förbjudna för kvinnor i Afghanistan efter ett talibanbeslut. Men Arezo hoppas att det kommer att ändras.

– Vi har brist på kvinnliga läkare. Jag tror att det till slut kommer att vara en sådan brist att talibanerna inser att de måste låta oss få utbildning. Det kanske finns en möjlighet.

FRÅN FÖRSTASIDAN