Så fungerar Titanic-ubåten

20 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Turistubåten Titan. Arkivbild.Oceangate Expeditions/AP/TT
En turistubåt försvann när den skulle dyka ned till Titanics vrak. Men vad är det egentligen för farkost?
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var under söndagsmorgonen som turistubåten Titan försvann när den skulle dyka ned till Titanics vrak, som ligger på 3 800 meters djup utanför Newfoundland.

Beroende av följeskepp

Den så kallade turistubåten är en typ av undervattensfarkost som inte på egen hand kan ta sig till och från en hamn. Den är helt och hållet beroende av ett fartyg ovan ytan som släpper ned och tar upp den ur vattnet och som guidar den under ytan. Farkosten har nämligen ingen egen navigeringsfunktion.

Turistubåten, som bara mäter 6,7 meter, klarar att dyka ned till 4 000 meters djup, uppger företaget Oceangate enligt nyhetsbyrån AP. Enligt arrangörerna deltog 28 personer i ubåtsresorna under förra året.

I vissa språk har man en egen benämning för denna typ av farkost. Till skillnad från en fullskalig ubåt, "submarine", kallas Titan exempelvis på engelska för en "submersible", ungefär "nedsänkbar".

Styrs med Xbox

Ubåten styrs med hjälp av en Xbox-kontroll, enligt uppgift från en tidigare passagerare, skriver BBC.

Annons

Personer som varit med på tidigare expeditioner vittnar om att kontakten med följeskeppet bröts även under deras resor. En av dem, CBS-journalisten David Pogue, uppger att de var utan kontakt i tre timmar när han förra året åkte till Titanics vrak med ubåten.

Denna typ av ubåt har vanligtvis en fastsatt vikt som den kan släppa om det skulle uppstå problem, så att den åker upp till ytan igen. Väl där skulle den behöva bli upphämtad av en annan farkost.

Förseglas utifrån

Pogue berättar också att ubåten förseglas utifrån, vilket innebär att personerna ombord inte har någon möjlighet att själva ta sig ut ur ubåten inifrån, i fall den skulle ha kommit upp till ytan.

Om den är kvar nere i djupet är möjligheterna att räddas små.

– Om den har gått ner till havsbotten och inte kan ta sig upp igen av egen kraft, är alternativen mycket begränsade, säger Alistair Greig, professor i marinteknik på University college i London, till AP.

Annons

– Även om den nedsänkbara båten fortfarande kan vara intakt, finns det mycket få farkoster som går så djupt, och absolut inte dykare.

Annons