Ryssland ringas in efter bomber mot flyende

Ryssland ringas in efter bomber mot flyende

Omkring 60 människor som var på väg att fly undan krigets fasor dödades när en klusterbomb fälldes över en järnvägsstation i Kramatorsk i Ukraina i april förra året.

Andrij Andrijenko/AP/TT
En förbjuden klusterbomb släpptes över en järnvägsstation som var fylld av flyende människor. Den orsakade omfattande död och förödelse.
En granskning av händelsen leder ytterligare i bevis att Ryssland begick ett allvarligt krigsbrott i ukrainska Kramatorsk.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det kom inget larm. Bara en plötslig knall, som skrämde de fler än 500 människor som samlats vid järnvägsstationen i Kramatorsk i östra Ukraina den 8 april förra året. De ville fly västerut, undan kriget. Väntsalen var fylld och utanför stod mängder av familjer och köade.

Några sekunder senare började tiotals små klusterladdningar att regna. För varje smäll spreds mängder av vasst metallskrot i en folkmassa i panik. Vissa dödades omedelbart, andra träffades av splittret. Kroppsdelar slets av.

Bland resväskor låg otaliga människor kvar i blod.

Dokumenterat noga

Attacken är en av de dödligaste för civila sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Den var ett krigsbrott, slår människorättsorganisationen Human Rights Watch och utredare från organisationen Situ fast efter en utförlig utredning.

"Tecknen tyder starkt på att roboten som dödade och skadade civila på Kramatorsks tågstation avfyrades från ryskkontrollerat territorium i östra Ukraina", skriver de i en rapport.

Enligt ukrainska myndigheter dödades 61 personer och 160 skadades. Enligt HRW och Situ var det allra minst 58 personer som dödades.

I utredningen har de varit på flera platser i området och talat med överlevande och vittnen. De har också gått igenom filmer, foton och satellitbilder för att redogöra för attacken och dess följder i detalj.

I orten Kunje, nära Kramatorsk, har de funnit en tidigare rysk postering där man har avfyrat robotar med klusterammunition av det slag som användes. Det hålls som troligt att attacken utfördes därifrån.

Dementi avfärdas

Kreml har konsekvent förnekat att Ryssland ligger bakom attacken och har i stället anklagat Ukraina. De anklagelserna finner utredningen inget som helst stöd för. Inte heller att det fanns några ukrainska militära mål vid tågstationen.

Attackens utförande, att den riktades mot en tydligt civil grupp utanför ett militärt sammanhang samt att ett förbjudet och urskillningslöst vapen användes "indikerar att det ryska militära befäl och den personal som beordrade och utförde attacken begick ett krigsbrott", skriver HRW och Situ.

FRÅN FÖRSTASIDAN