Ryska FSB utreder Wagnerchefen för myteri

23 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Jevgenij Prigozjin, Wagnergruppens ledare. Arkivbild.Prigozjins egen presstab via AP/TT
Chefen för den paramilitära gruppen Wagner – som strider sida vid sida med den reguljära ryska militären i Ukraina – anklagar Rysslands försvarsminister för att medvetet ha bombat Wagnersoldater i de bakre leden.
Den ryska säkerhetstjänsten har inlett en brottsutredning mot Prigozjin för uppmuntran till väpnat myteri, rapporterar ryska medier.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– De har genomfört robotattacker mot våra bakre linjer, säger en rasande Jevgenij Prigozjin i ett av flera ljud- och videoinlägg som har publicerats i hans i sociala medier på fredagskvällen.

Enligt Prigozjin – som beskyller försvarsminister Sergej Sjojgu för att ligga bakom attackerna – har ett "enormt" antal av Wagners soldater dödats.

Han lovar vidare att hämnas attackerna och säger att Wagner, "med 25 000 soldater", kommer att "marschera för rättvisan".

– Wagnergruppens ledare har tagit ett beslut. Ondskan som militärens ledarskap för med sig måste stoppas, säger Prigozjin.

Han uppmanar alla ryssar att stödja kampen mot landets militärledning, men tillägger att det "inte är en militärkupp". Vad som är målet med "marschen" är oklart.

Brottsutredning mot Prigozjin

Prigozjin hävdar att fientligheterna mellan Wagner och det ryska militära ledarskapet var på väg att lösas då attacken skedde.

Rysslands försvarsdepartement tillbakavisar anklagelserna om attacker och kallar dem för en "provokation". President Vladimir Putin har informerats om anklagelserna, enligt Kreml – som tillägger att "nödvändiga åtgärder" kommer att vidtas.

Annons

Strax efter Kremls löfte om "nödvändiga åtgärder" kom beskedet från den ryska antiterrorkommittén NAC att säkerhetstjänsten FSB inlett en brottsutredning mot Prigozjin, för "uppmuntran till väpnat myteri".

"Vi kräver att olagliga handlingar omedelbart avbryts", fortsätter pressmeddelandet.

Ifrågasatte kriget

Prigozjin har länge varit kritisk mot Kreml i sin kritik. Tidigare på fredagen gick han emot den beskrivning av den ukrainska motoffensiven som president Vladimir Putin gett.

– Vi badar i blod. Det kommer inga reservister. Det de berättar för oss är djupt vilseledande, sade Prigozjin i en lång intervju som publicerades i hans sociala medier-kanaler.

Han gick då så långt att han ifrågasatte fjolårets beslutet om att inleda anfallskriget.

– Kriget behövdes för att ett gäng skitstövlar skulle kunna marknadsföra sig själva, sade han och tillade:

– Kriget behövdes för att Sjojgu skulle kunna bli marskalk.

Annons

Marskalk är den högsta militära tjänstegraden i Ryssland. Sjojgu är general, vid sidan om ämbetet som försvarsminister.

"Försökte lura"

– Försvarsdepartementet försöker lura allmänheten, föra presidenten bakom ljuset och påstår att det pågick en galen aggression från Ukrainas sida och att Ukraina – tillsammans med hela Natoblocket – planerade att attackera oss, sade Prigozjin vidare i intervjun enligt BBC.

Wagnergruppen är en paramilitär styrka som strider på uppdrag av Kreml och parallellt med Rysslands reguljära armé.

Gruppen har bland annat spelat en viktig roll i Rysslands erövring av den nu raserade staden Bachmut i Donetskregionen, den längsta och troligen blodigaste striden i konflikten. Under krigets gång har Prigozjin blivit allt mer Kremlkritisk i sin retorik.

Annons