Ritade anka med medaljer – får två års fängelse

Ritade anka med medaljer – får två års fängelse

En demonstrants hand vid en regimkritisk protest i Bangkok. De tre höjda fingrarna och den gula ankan är båda symboler för proteströrelsen. Arkivbild.

Sakchai Lalit/AP/TT
En 26-årig thailändare ritade en anka försedd med ett rött medaljband. För det har han nu fått två års fängelse för majestätsbrott.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ankan fanns med i en kalender för året 2021 som mannen sålde på nätet. Varje månad hade olika ankmotiv, och i ett av dem förekom det röda medaljband som i Thailand förknippas med kungligheter.

En domstol har nu kommit fram till att både bandet och andra detaljer i ankalmanackans bilder driver med kung Rama X, även känd som Vajiralongkorn. Straffet sattes först till tre års fängelse, men sänktes sedan till två år, eftersom mannen samarbetade i utredningen. Det uppger människorättsorganisationen TLHR.

Thailand har mycket hårda lagar kring hur man talar om och beskriver kungafamiljen. Sedan några år tillbaka används de allt oftare mot regimkritiker, som antagit gula gummiankor som symbol i kampen mot det auktoritära styret.

Att skämta med kungahuset har också blivit mer populärt sedan den mer populäre kung Rama IX avled 2016, och efterträddes av sonen Rama X.

FRÅN FÖRSTASIDAN