Rekordsummor till upprustningen i världen

Rekordsummor till upprustningen i världen

En fransk soldat står på en huvudstridsvagn av modellen Leclerc under en övning i Rumänien i februari i år. Arkivbild.

Andreea Alexandru/AP/TT
Kriget i Ukraina bidrog till att världen satsade betydligt mer pengar på militären under 2022 jämfört med föregående år.
I Europa noterades den största ökningen av militärutgifter på minst 30 år, visar en färsk rapport.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De totala militärutgifterna i världen ökade med 3,7 procent i reala termer under 2022.

Allra störst var ökningen i Europa, där utgifterna steg med 13 procent under året, visar en rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri. Sammanlagt uppgick militärutgifterna i länder i Central- och Västeuropa till 345 miljarder dollar, motsvarande cirka 3 500 miljarder kronor.

”Invasionen av Ukraina hade en omedelbar påverkan på besluten om militärutgifter i Central- och Västeuropa. Detta inbegrep flera regeringars fleråriga planer att öka utgifterna”, säger Diego Lopes da Silva, forskare vid Sipris forskningsprogram för militärutgifter och vapenproduktion, i ett pressmeddelande.

Jätteökning i Ukraina

I Ukraina ökade militärutgifterna med 640 procent. Det är den största ökningen av ett enskilt lands militärutgifter på ett år som hittills har noterats av Sipri.

Rysslands utgifter till det militära ökade under året med 9,2 procent, till cirka 86,4 miljarder dollar.

"Skillnaden mellan Rysslands planerade budget och de verkliga militärutgifterna 2022 tyder på att invasionen av Ukraina kostat Ryssland mycket mer än man förutsåg", säger Lucie Béraud-Sudreau, chef för Sipris forskningsprogram för militärutgifter och vapenproduktion.

Mest utgifter i USA

Trots ökningen i Europa hade USA fortsatt världens högsta militärutgifter under 2022, 39 procent av den globala totalsumman och tre gånger så mycket som Kina som lägger näst mest pengar på militären.

Det är åttonde året i rad som en ökning av de globala militärutgifterna noteras, vilket tyder på att vi lever i en allt mer osäker värld, säger Nan Tian vid Sipris forskningsprogram för militärutgifter och vapenproduktion.

"Länder stärker sin militära förmåga som svar på en försämrad säkerhetsmiljö, som de inte tror kommer att förbättras inom en nära framtid”, säger han i ett pressmeddelande.

FRÅN FÖRSTASIDAN