Rapport: Inga bevis för labbläcka bakom covid

Rapport: Inga bevis för labbläcka bakom covid

En säkerhetsvakt motar bort journalister från det laboratorium i Wuhan som enligt vissa teorier pekats ut som ursprunget till coronapandemin. Arkivbild.

Ng Han Guan/AP/TT
Bevis saknas för att coronaviruset skapades i ett laboratorium i staden Wuhan i Kina, enligt en rapport från USA:s underrättelseorgan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det finns ingen information som stöder påståenden för att coronaviruset spreds från ett laboratorium i staden Wuhan i Kina, konstaterar USA:s underrättelsegemenskap (ODNI) i en rapport som lämnats till den amerikanska kongressen.

Med utgångspunkt i de underrättelser som har samlats in av myndigheterna kan forskare vid labbet ha arbetat med liknande virus. Men USA "har ingen information" som tyder på att de ska ha utfört arbete med det specifika viruset bakom pandemin, känt som sars-cov-2, enligt rapporten.

Enligt ODNI har "nästan alla" av dess ingående myndigheter, däribland NSA, CIA och FBI, bedömt att viruset inte var genetiskt modifierat när det spreds. De flesta av underrättelseorganen bedömer att det inte behandlats i laboratorium.

Rapporten avfärdar dock inte möjligheten att viruset undersökts i Wuhan-labbet och att det kan ha läckt ut genom slarv.

Underrättelsemyndigheterna är därmed splittrade i bedömningen om pandemin uppstod från en naturlig spridning, som från djur till människa, eller genom en laboratorieläcka.

Rapporten avvisar dock bestämt teorier om att viruset utvecklats som ett biologiskt vapen.

Rapporten har tagits fram till kongressen på uppmaning av USA:s president Joe Biden, med syftet att komma närmare ett svar om virusets ursprung.

Det första kända utbrottet av det nya coronaviruset inträffade i staden Wuhan i slutet av 2019.

FRÅN FÖRSTASIDAN