Rapport: År av diskriminering bakom Floyds död

16 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
USA:s justitieminister Merrick Garland under fredagens presskonferens i Minneapolis.
År av en våldsam och diskriminerande poliskår i Minneapolis föregick ingripandet där George Floyd mördades, konstaterar justitiedepartementet.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Amerikanska justitiedepartementet menar att poliskåren i Minneapolis systematiskt har diskriminerat etniska minoriteter, kränkt grundlagsskyddade rättigheter och försummat säkerheten för personer i polisförvar.

Rapporten bygger på en omfattande tvåårig utredning och visar att polisen använt överdrivet våld, inklusive "orättmätigt dödligt våld". Polisen har också kränkt rättigheter för personer som utövat grundlagsskyddad yttrandefrihet.

Ytterligare en slutsats är att både polisen och staden bland annat diskriminerat svarta och personer ur ursprungsbefolkningen.

– Många poliser utförde sitt svåra arbete med professionalism, mod och respekt. Men de mönster och metoder vi observerade möjliggjorde vad som hände George Floyd, sade USA:s justitieminister Merrick Garland på en presskonferens i Minneapolis.

George Floyd dödades 2020 i samband med ett polisingripande som filmades av förbipasserande. Mordet utlöste en stor våg av protester runt om i USA under sommaren 2020, och blev betydelsefull för framväxandet av Black Lives Matter-rörelsen.

Annons