Putin träffar världsledare – hävdar "enighet"

04 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Rysslands president Vladimir Putin under videomötet med SCO-ländernas ledare på tisdagen.Alexander Kazakov/Sputnik/Kreml via AP/TT
Vladimir Putin hävdar att Ryssland står mer enat än någonsin, när han för Wagnergruppens uppror på tal inför samlade världsledare.
Ett asiatiskt samarbete fortsätter att växa när Iran kliver in och Belarus knackar på.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det ryska folket är mer enat än någonsin. Den ryska politiska ledningen och hela samhället har tydligt visat solidaritet och stort ansvar för fäderneslandets öde då man i enad front har motsatt sig försöket till ett väpnat uppror, säger Putin vid samarbetsorganisationen SCO:s toppmöte, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

I sitt videoanförande tackar Putin de samlade ledarna – bland dem Kinas president Xi Jinping och Indiens premiärminister Narendra Modi – för deras "stöd". Det är oklart hur det stödet har sett ut eller uttryckts, men Kreml har allt sedan det uppmärksammade upproret velat påskina att det finns ett starkt stöd i omvärlden för Putin-regimen.

Ryssland utsätts för ett "hybridkrig" men kommer att stå pall alla former av sanktioner och "provokationer", låter den ryske presidenten meddela.

Xi och Modi är med

Videomötet hålls inom ramen för SCO (Shanghai Cooperation Organization), en samarbetsorganisation där Kina, Ryssland, Indien, Pakistan samt flera av de tidigare Sovjetstaterna i Centralasien ingår.

Annons

Organisationen har av experter beskrivits som en struktur som kan utvecklas till ett slags motvikt till Nato och västledda samarbeten. Men det är en brokig skara länder som ingår.

Putin har sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina sökt framhålla den asiatiska samarbetsorganisationen som ett "nytt maktcentrum" – i ett läge där större delen av västvärlden har vänt Ryssland ryggen.

Enligt den ryska medierapporteringen är Vladimir Putin hittills den ende av ledarna vid mötet som har fört Ukraina på tal.

Multipolär vision

I anförandet lyfter den ryske presidenten fram SCO som ett format där man kan bygga den "multipolära" världsordning som han länge har förespråkat, där en grupp stormakter ska anses ha sina exklusiva intressesfärer i världen. Den visionen har även Kina fört fram.

Vid mötet välkomnas Iran som en ny medlemsstat i SCO, vilket den ryske presidenten säger sig välkomna. Landet har ansökt om medlemskap sedan 2008, men kärnenergifrågan har varit ett stort hinder. Flera länder har varit skeptiska till att knyta an till ett land som är föremål för så omfattande sanktioner som Iran är.

Annons

I ett nästa steg bör även Belarus få ansluta sig till gruppen, anför Putin vidare, enligt ryska medier.

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko kom också till tals vid videomötet och sade sig då bland annat förespråka "bygget av en rättvis värld för alla stater".

Annons