Putin-knuttar kör till stöd för invasionen

Putin-knuttar kör till stöd för invasionen

Nattvargarna åker i kortege mot Sevastopol i mars i år för att fira årsdagen av den ryska annekteringen av Krimhalvön. Arkivbild.

AP-TT
Hundratals Kreml-trogna motorcykelknuttar samlades på Moskvas gator på lördagen för att påbörja vad de kallar en "patriotiskt" turné som enligt egen utsago ska avslutas i Tysklands huvudstad Berlin.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Knuttarna är en del av klubben Nattvargarna som leds av grundaren Alexander Zaldastanov. Flera av dem har skrivit bokstaven "Z" på sina fordon, ett tecken som blivit en symbol för den ryska invasionen av Ukraina.

När rallyt skulle dra i gång sade Zaldastanov att den ryska strävan efter seger "är evig".

Enligt arrangörerna ska kortegen, som går under namnet "Segerns vägar", nå fram till Volgograd – en gång i tiden känt som Stalingrad – på måndag den 1 maj.

Zaldastanov, som har beskrivit sig som en "vän" till president Vladimir Putin, är belagd med sanktioner från väst till följd av sitt stöd för Rysslands olagliga annektering av Krimhalvön 2014 och det fullskaliga anfallskriget mot Ukraina, som började i fjol.

Hur han och de andra ska lyckas ta sig till den tyska huvudstaden är oklart. I maj 2015 förbjöds Zaldastanov från att resa in i Polen där han ville organisera "en motorcykelburen segerturné" genom Europa.

FRÅN FÖRSTASIDAN