Putin granskar pengaflöden till Prigozjin

27 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Jevgenij Prigozjin tillsammans med Vladimir Putin år 2010. Cateringmagnaten Prigozjin visade upp sin fabrik som tillverkade mat till ryska skolor för presidenten. Arkivbild.
Vladimir Putin låter granska pengaflödena från Kreml till Wagnerledarens framgångsrika koncern Konkord.
Myteriet i helgen kan även bli slutet på Jevgenij Prigozjin lönsamma ryska upphandlingar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rysslands president bekräftar att en stor del av den ryska försvarsbudgeten har gått till Wagnergruppen, under det fullskaliga kriget i Ukraina. I ett tv-sänt möte med den ryska militärledningen gör Putin gällande att det privata militärbolaget har tagit emot ett mångmiljardbelopp från det ryska försvarsdepartementet mellan maj förra året och maj i år.

Uppgifterna är svåra att verifiera, men det är första gången som Putin talar öppet om Wagnergruppens finansiering. Pengarna har under många år antagits härstamma från Kreml – inte minst med tanke på krigsherren Jevgenij Prigozjins goda relation till presidenten själv.

Men den har varit höljd i dunkel, vilket gruppens existens också var under lång tid.

Näst intill monopol

Framför allt vänder president Putin blicken mot Prigozjins S:t Petersburgbaserade koncern Konkord, som utgör ett slags nav i en verksamhet som innefattar allt från internationell krigföring och trollfabriker till matransoner.

Annons

Det är genom Konkord som Jevgenij Prigozjin själv har skapat sig en förmögenhet, primärt genom väldigt förmånliga upphandlingar som han har blivit tilldelad av Kreml. Bolaget har under många år i princip haft en monopolställning när det gäller matförsörjningen till den ryska militären.

Konkord tog under ett år emot ungefär lika mycket statliga pengar som Wagnergruppen, "trots att Wagner stod på statens axlar", säger Putin på tisdagen.

Medan Wagners soldater avancerade mot Moskva i lördags slog poliser till mot stridsgruppens nybyggda högkvarter i S:t Petersburg. Där påstod man att man hade hittat motsvarande omkring en halv miljard kronor i kontanter, vilket är svårt för utomstående att verifiera.

Bråkat om stöd

Jevgenij Prigozjins konflikt med militärledningen i Moskva har ibland handlat om just finansiering och leveranser. När Wagnerstyrkor gick i täten i striderna om den ukrainska staden Bachmut för några veckor sedan gick deras ledare ut med ett filmklipp där han visade upp soldatlik på hög och skrek:

Annons

– Sjojgu! Gerasimov! Var är min jävla ammunition?

Prigozjin har återkommande anklagat försvarsministern Sergej Sjojgu och generalstabschefen Valerij Gerasimov för att vilja undergräva, sabotera och i förlängningen helt åsidosätta Wagner. I slutänden var det enligt krigsherren det som motiverade "marschen" mot Moskva.

Efter myteriet ska ryska myndigheter syna Prigozjins företagskonton i sömmarna. Men Wagnersoldaterna och deras ledare ser i övrigt ut att gå straffria, trots dödliga drabbningar på rysk mark och nedskjutna militärhelikoptrar.

– Vi har alltid behandlat de stridande och befälhavarna i denna grupp med stor respekt. För de har verkligen visat mod och hjältemod, säger Vladimir Putin, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Annons