Protester mot lagförslag fortsätter i Israel

11 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Demonstranter blockerar en motorväg som leder till Haifa.Ariel Schalit/AP/TT
Vågor av protester sprider sig över Israel med blockerade motorvägar och demonstrationer vid Tel Avivs flygplats.
Över 70 personer har gripits runt om i landet, enligt polisen som använts sig av vattenkanoner för att skingra folkmassorna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Orsaken till missnöjet är att premiärminister Benjamin Netanyahu och hans koalitionsregering tagit ännu ett steg mot att godkänna en kontroversiell lag.

Det var under natten till tisdag som lagförslaget, som handlar om att kraftigt begränsa Högsta domstolens befogenheter, passerade i det israeliska parlamentet knesset i en första omgång.

För att det ska bli lag krävs ytterligare två omröstningar.

"Förstör demokratin fullständigt"

Protesterna lät inte vänta på sig och demonstranter blockerade på tisdagsmorgonen motorvägar som leder till Jerusalem, Tel Aviv och Haifa.

– Jag kom hit i dag för att regeringen fullständigt förstör demokratin i Israel, sade läkaren Eitan Galon som deltog i protestaktionerna vid en motorväg utanför Jerusalem.

Han fortsatte:

– Vi kommer att kämpa ända till slutet.

Fler demonstrationer väntas

Tusentals demonstranter samlades också på flygplatsen Ben Gurion nära Tel Aviv för att visa sitt stora missnöje, enligt lokala medier.

Annons

– Det här är vår sista chans för att kämpa mot den här typen av demolering av den israeliska demokratin, sade Yair Bortinger som tagit sig till flygplatsen.

Organisatörerna bakom demonstrationerna lät tidigare meddela att tiotals protester skulle hållas runt om i landet. Protester har också aviserats utanför USA:s konsulat i Tel Aviv och utanför Netanyahus residens i Jerusalem.

Månader av protester

Lagförslaget är ett av många omstridda förslag som lagts fram av Netanyahus brokiga koalitionsregering, som allmänt beskrivs som den mest högerorienterade och extrema i Israels historia.

Planerna på att göra om rättssystemet har orsakat månader av omfattande protester från motståndare som anser att lagarna skulle driva landet mot ett alltmer auktoritärt styre där regeringen får styra på godtycklig väg.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel placering på USA:s ambassad.

Annons