President Zelenskyj vid fronten i Bachmut

26 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Ukrainas president dricker kaffe med ukrainska soldater vid en mack nära fronten vid Bachmut.
I östra Ukraina fortsätter den ukrainska motoffensiven mot de ryska angreppsstyrkorna. Långt fram vid fronten fanns på måndagen president Volodymyr Zelenskyj vid ett oanmält stödbesök hos de ukrainska soldaterna.
USA väntas meddela ett nytt militärt stödpaket på 500 miljoner dollar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Beskedet om resan kom från Ukrainas presidentkansli på eftermiddagen. Presidenten besökte de styrkor som befinner sig i närheten av Bachmut i Donetsk. Han tog sig till de soldater som står mitt i skottlinjen för hård artilleribeskjutning enligt Kiev.

Zelenskyj mötte också officerare och soldater i den operationella och strategiska gruppen i Chortytsia, vars kommandocentral styr en stor del av den ukrainska offensiven, som leds i Donbasregionen i östra delen av landet, rapporterar AFP.

Vissa framgångar

Beskeden från Kiev om presidentens resa kom efter uppgifter om vissa framgångar i motoffensiven på både den norra och södra militära flanken. Men många av uppgifterna är svåra att verifiera genom oberoende källor.

Den moraliska betydelsen av president Zelenskyjs besök är därför stor; Ukrainas president kan visa enighet i kampen mot rysk militär samtidigt som Ryssland skakats av helgens händelser med Wagnergruppens kuppmarsch mot Moskva:

Annons

"Enligt en god tradition stannade Volodymyr Zelenskyj på en bensinstation Donetskregionen och drack kaffe med soldater som verkade där", heter det i ett uttalande från presidentkansliet.

Delar ut medaljer

Officiella bilder från presidentkansliet visar hur Zelenskyj delar ut medaljer till soldater och samtalar med befälhavaren Olkesandr Syrskyj. Men Zelenskyj ses också i mer avslappnade sammanhang när han småsnackar med soldater över en kopp kaffe på en bensinmack vid en landsväg.

Sent på måndagskvällen uppgav källor inom USA:s försvarsdepartement Pentagon att ett nytt militärt stödpaket på 500 miljoner dollar är att vänta.

I stödet ingår över 50 bepansrade fordon och robotar för luftförsvar, rapporterar AP med hänvisning till insatta källor.

Stödet väntas bli offentligt i morgon, och blir det 41:a stödpaketet sedan den ryska invasionen i Ukraina i februari 2022.

Soldater utbildas

Brittiska försvarsdepartementet meddelar att omkring 17 000 ukrainska soldater har utbildats det senaste året. Även Sverige deltar i insatsen.

Annons

Programmet har utökats från de ursprungliga 10 000 platserna till 30 000 till och med nästa år och har enligt britterna inneburit en "betydande skillnad i Ukrainas stridseffektivitet".

Hittills har USA levererat militärt stöd till ett värde över 15 miljarder dollar, motsvarande över 160 miljarder kronor, enligt Pentagon.

Australiens premiärminister Anthony Albanese har presenterat ett nytt stödpaket till Ukraina, rapporterar flera medier. Stödet omfattar 110 miljoner australiska dollar, motsvarande 787 miljoner kronor.

I stödet ingår 70 militärfordon, varav 28 bepansrade.

Annons