Påven i storbråk – jämförde ledare med Hitler

Påven i storbråk – jämförde ledare med Hitler

En nunna i Nicaraguas huvudstad Managua tar en bild på ett porträtt av den tidigare påven Johannes Paulus i en katedral 2015.

Esteban Felix/AP/TT
En ovanlig diplomatisk dispyt har bubblat upp mellan katolska kyrkan och Nicaragua, ett land där majoriteten av befolkningen identifierar sig som katoliker.
Nu har det centralamerikanska landet satt sina diplomatiska relationer med Vatikanen på paus.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Utspelet från president Daniel Ortegas regering kommer sedan påve Franciskus nyligen liknat Nicaragua med Nazityskland. I en intervju med den argentinska nyhetssajten Infobae jämförde påven landet med en "kommunistisk eller hitleriansk diktatur" och kallade den auktoritäre nicaraguanske presidenten Daniel Ortega "obalanserad".

Några dagar tidigare hade Ortegas regering stängt ned två universitet med koppling till den romersk-katolska kyrkan.

President Daniel Ortega, en tidigare gerillaledare som länge haft ett spänt förhållande med katolska kyrkan, gick i fjol över till att handgripligen tysta kyrkliga röster. I augusti 2022 frihetsberövades en rad präster anklagade för att underminera regeringen. En av dem, den regimkritiske biskopen Rolando Álvarez, dömdes i februari till 26 års fängelse – något som har fördömts med emfas från Vatikanens håll.

De senaste åren har rättsstaten undan för undan urholkats i Nicaragua, som i dag är ett av de minst demokratiska länderna i Latinamerika.

2018 slog president Ortegas sandiniststyre ned hårt mot stora regimkritiska protester som rasade i landet. Fler än 350 människor dödades, hundratals fängslades och över 100 000 drevs i exil. Sedan dess har FN och en rad västerländska regeringar anklagat Ortega – som i fjol svors in för en fjärde presidentperiod – för att med järnhand krossa och förtrycka alla former av opposition i landet.

FRÅN FÖRSTASIDAN