utrikes

Över 30 döda i våldsam tågkrock i Grekland: ”Panik i vagnen”

Tåkrock.

FOTO: Vaggelis Kousioras/AP/TT
Minst 32 personer har omkommit och 85 personer har skadats då ett persontåg kolliderade med ett godståg i närheten av staden Larissa i Grekland.
Olyckan inträffade strax innan midnatt under natten mot onsdagen.
– Vagnen framför oss brann, jag hade fem skadade precis vid mig. De främre vagnarna var totalförstörda, vittnar en passagerare.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Faller ner under tåget "Hur kan jag fortfarande vara i liv?"
0:30

Efter reklamen: Faller ner under tåget "Hur kan jag fortfarande vara i liv?"

(0:30)

Slå på ljud

Flera tågvagnar har spårat ur och minst tre av dem har brunnit. Räddningstjänsten söker efter människor som befaras vara instängda i vagnarna.

– Insatsen för att få loss instängda människor pågår under svåra förhållanden, säger brandkårens talesperson Vassilis Varthakoyiannis.

– Majoriteten av passagerarna har förts i säkerhet, tillägger han.

350 passagerare ombord

Cirka 350 passagerare var ombord på passagerartåget från Aten till Thessaloniki, enligt tågoperatören Hellenic train. Många universitetsstudenter på väg hem efter en långhelg befann sig på tåget.

– Det värsta är att se alla föräldrar på stationen i Thessaloniki, som väntar på barn som inte kommit till stationen, säger en grekisk journalist enligt TT.

– Det var en mycket kraftig kollision. Det här är en fruktansvärd natt, säger Costas Agorastos, regional guvernör i regionen Thessalien, till grekisk tv.

Omkring 150 brandmän och 40 ambulanser har deltagit räddningsarbetet, enligt den grekiska räddningstjänsten. Kranar har satts in för att lyfta bråte och de urspårade vagnarna och armén har kallats in för att hjälpa till, uppger grekiska myndigheter.

– Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv. Det är tragiskt. Fem timmar efter, hittar vi fortfarande kroppar, säger en utmattad räddningsarbetare.

Tågkraschen ovanifrån.

Olyckan inträffade strax innan midnatt lokal tid.

FOTO: ACHILLEAS CHIRAS/TT

”Det var tio mardrömssekunder”

Den grekiska tv-kanalen Skai tv var på platsen och intervjuade flera personer som befann sig ombord på tåget.

– Det var panik i vagnen, folk skrek, säger en ung man till tv-kanalen.

En annan passagerare vittnar om hur fönster krossades och hur folk skrek.

– Vagnen framför oss brann, jag hade fem skadade precis vid mig. De främre vagnarna var totalförstörda, bara bränt järn.

Ambulanser och räddningstjänst.

Omkring 350 passagerare befann sig ombord på det ena tåget.

FOTO: APOSTOLIS DOMALIS/TT

En tredje person berättar att denne befann si i fjärde vagnen när tågen kolliderade.

– De tre framför mig krossades och fattade eld. Vi slog sönder fönsterrutorna med våra resväskor för att ta oss ut, säger en person som evakuerats till Thessaloniki till SKAI.

– Vi hörde en smäll och vagnen började välta, innan den hamnade på sidan och vi lyckades klättra ut. Det var tio mardrömssekunder, säger en annan passagerare till ERT.

Tågkrock.

Minst tre av tåvagnarna började brinna.

FOTO: Tzekas Leonidas/TT

Militärsjukhus i beredskap

Kollisionen inträffade 13 mil söder om Thessaloniki och cirka 38 mil norr om huvudstaden Aten.

De två sjukhusen nära Larissa har gått upp i katastrofläge för att ta emot de många skadade, enligt räddningstjänsten. Militärsjukhus i Thessaloniki och Aten har också satts i beredskap.

En förstörd vagn.

Sjukhusen i Larissa har gått upp i katastrofläge.

FOTO: ALEXANDROS AVRAMIDIS/TT

Grekiska medier beskriver tågolyckan som den värsta hittills i landet. 32 personer har hittills bekräftats döda och 85 har skadats. Av dem vårdas fortfarande ett 50-tal på sjukhus och runt 25 är allvarligt skadade, enligt sjukhuspersonal i Larissa.

"Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar", skriver svenska UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Det är oklart vad som orsakat kollisionen.

FOTO: Vaggelis Kousioras/AP/TT/ACHILLEAS CHIRAS/TT/APOSTOLIS DOMALIS/TT/Tzekas Leonidas/TT/ALEXANDROS AVRAMIDIS/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN