Nytt Ukrainaregister startas i Haag

Nytt Ukrainaregister startas i Haag

Europarådets generalsekreterare Marija Pejcinovic Buric, Nederländernas premiärminister Mark Rutte och Islands statsminister Katrín Jakobsdottír på toppmötet i Reykjavik.

Alastair Grant/AP/TT
Sverige och ett 40-tal andra länder ansluter sig till ett nytt brottsregister för att kartlägga Rysslands krigsbrott i Ukraina.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Initiativet, på engelska kallat "register of damage" (skaderegister), är ett första steg inför rättegångar och utkrävande av ansvar för kriget, meddelar Europarådet vid ett toppmöte i Reykjavik.

– Detta kommer att stödja offren i att bokföra deras förluster, vilket är avgörande för att kunna kompensera dem, säger Marija Pejcinovic Buric, generalsekreterare i Europarådet.

Europarådet är en separat organisation från EU, men EU ställer upp med mycket av pengarna för att starta registret. Det ska vara baserat i Haag i Nederländerna.

– Vi är stolta över att registret förläggs i Haag, världens "juridiska huvudstad", säger Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

Ungefär 40 länder har hittills anslutit sig till initiativet. Nästan alla är europeiska, men även Japan, Kanada och USA är med, enligt ett pressmeddelande från Europarådet.

FRÅN FÖRSTASIDAN