TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Nykrönta paret tackar från berömda balkongen

06 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Storbritanniens nykrönte kung Charles och drottning Camilla vinkar till folkhavet framför Buckingham Palace efter att kröningsceremonierna är avklarade.
Fanfarer, klockor och jubel har ljudit på Londons gator. Många britter firade att Charles III har krönts till Storbritanniens kung och Camilla har blivit drottning.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Han har väntat i sju årtionden. Men nu har Charles III krönts till kung av Storbritannien vid en traditionstyngd ceremoni i Westminster Abbey i London. Omkring 2 300 gäster tog plats bland väldoftande blommor, gnistrande ädelstenar och praktfulla hattar för att bevittna den historiska händelsen.

Efter ceremonin och när kungen och drottningen kommit fram till Buckingham Palace gick paret ut på den berömda balkongen och vinkade till folkhavet framför slottet.

Inne i Westminster Abbey satt bland andra Sveriges kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria, men på gästlistan fanns även åtta tidigare och nuvarande brittiska premiärministrar, USA:s första dam Jill Biden såväl kändisar som Judi Dench, Emma Thompson och Lionel Richie.

Sex steg

Kröningen var en ceremoni i sex steg. Bland annat smordes den 74-årige Charles i olja välsignad i Jerusalem, men det skedde bortom allmänhetens ögon, bakom flera skärmar som tagits fram särskilt för ändamålet.

Annons

Den stora höjdpunkten var dock när den tunga guld- och juvelbesatta S:t Edward-kronan placerades på Charles huvud för första – och enda – gången i hans liv. Det följdes av fanfarer och klockringning för att markera att Charles III officiellt krönts till Storbritanniens kung, varpå församlingen utropade "God save the king!".

Därefter var det dags för Charles fru Camilla, 75, att krönas till drottning, i en mindre omfattande ceremoni.

Glatt på gatan

Och om stämningen i kyrkan kan beskrivas som allvarstyngd och nykter har det under dagen varit mer uppsluppet på gatorna i den brittiska huvudstaden.

Tusentals människor trotsade regnet och samlades i centrala London i hopp om att få en skymt av kungaparet. Många valde också att övernatta längs paradgatan The Mall för att försäkra sig om att få en skymt av den pampiga kortegen.

Men det var inte alla som jublade.

Flera medlemmar i gruppen Republic, som är emot monarkin, greps och fick sina plakat beslagtagna inför kröningen.

Annons

Dessutom uppgav gruppen "Just Stop Oil" att flera av dess klimataktivister gripits, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Gripanden får kritik

Säkerhetspådraget har varit enormt. Och Londonpolisen har sagt att man kommer att ha "låg tolerans" för personer som försöker störa dagens aktiviteter, vilket har lett till kritik om att myndigheterna angriper yttrandefriheten. Tusentals poliser och militärer är utsända för att hålla ordning.

Human Rights Watch är kritisk till gripandena. "Det är något du kan förvänta dig i Moskva, inte i London", skriver människorättsorganisationen i en kommentar.

Annons