Nya jordgubbar hotar världsarv – strid inför val

Nya jordgubbar hotar världsarv – strid inför val

Säsongsarbetare skördar jordgubbar. Jordgubbsodlingen är en viktig ekonomisk faktor – och ett hot mot miljön. Arkivbild.

Bernat Armangue/AP/TT
Jordgubbsnäringen har länge ställts mot den berömda våtmarken. Med ett öga på den starka bondelobbyn och de kommande regionalvalen i maj vill nu Andalusiens regionregering godkänna en bevattningsplan som hotar världsarvet Doñana.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den över 120 000 hektar stora våtmarken är ett av Europas viktigaste naturskyddsområden. Men området runt nationalparken är också ekonomiskt viktigt för regionen – här odlas jordgubbar till Europas matbutiker. 97 procent av de spanska jordgubbarna kommer från regionen.

Den vattenkrävande odlingen har hotat våtmarken länge och 2014 införde den dåvarande regeringen ett förbud mot ytterligare utbyggnad – med måttlig effekt. Enligt Världsnaturfonden har ett tusental brunnar grävts illegalt med katastrofala följder för miljön.

Nu vill Andalusiens regionledare Juanma Moreno ta med drygt 1 500 hektar runt nationalparken i bevattningsplanen och göra brunnarna lagliga. En politisk majoritet är säkrad för att snabbt ska kunna klubba beslutet i tid till de regionala valen i slutet av maj. Men Spaniens regering protesterar och nu väntar politisk strid på nationell nivå.

EU hotar Spanien med höga böter om man inte kan garantera skydd för nationalparken och Unesco undersöker om man kan stryka nationalparken från världsarvslistan.

FRÅN FÖRSTASIDAN