Ny strid om genmodifierade växter i EU

05 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Frans Timmermans är EU-kommissionens klimatansvarige exekutive vice ordförande. Arkivfoto.
Viktigt för innovation och hållbarhet, säger anhängarna. Att blunda för riskerna, menar motståndarna.
Nya strider om genmodifiering väntar när EU-kommissionen vill lätta på tillståndskraven.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bättre jord, mindre avfall och mer motståndskraftiga livsmedel är vad som utlovas av EU för en hel rad nya förslag på klimatområdet.

En jordövervakningslag ska se till att medlemsländerna får bättre kontroll på hur odlingsmarken mår. Nya mål ska samtidigt sättas upp för att minska matavfallet till år 2030 med 10 procent på producentnivå och 30 procent för restauranger och hushåll.

Mest kontroversiellt är dock önskemålet om att underlätta för användningen av genetiskt ändrade växter. En ny indelning föreslås för att förenkla tillståndskraven för genredigerade växter som man anser vara jämförbara med helt naturliga växter.

Snabbare?

– Nya genomiska tekniker kan ge samma resultat som via naturliga urvalsprocesser eller riktade korsningar, men mycket snabbare och mer precist. Jordbrukare får nya, mer hållbara grödor som kräver mindre användning av bekämpningsmedel, hävdar klimatansvarige exekutive viceordföranden Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel.

Annons

Miljöorganisationen Greenpeace är dock skarpt kritisk till de enklare reglerna.

"Oavsett om det är leksaker eller ansiktskräm så behöver produkter på vår marknad vara testade – varför ska det vara undantag för genmodifierade produkter som landar på våra fält och tallrikar?", undrar Greenpeace-aktivisten Eva Corral i ett pressmeddelande.

Inga russin

Timmermans pekar samtidigt på att de nya reglerna ska ses som en helhet där även andra åtgärder ingår – framför allt det omtalade förslag om naturrestaurering som just nu kritiseras skarpt från såväl flera medlemsländer som högerpartierna i EU-parlamentet. En omröstning i hela parlamentet nästa vecka kan bli helt avgörande för om det förslaget läggs ned eller inte.

– Låt mig vara tydlig: om vi på allvar vill rädda vår planet för framtida generationer kan man inte plocka russinen ur kakan. Dagens förslag är nära kopplade till naturrestaureringen, säger Timmermans i Bryssel.

Annons