Ny omgång i turkiskt presidentval väntar

Ny omgång i turkiskt presidentval väntar

Utmanaren Kemal Kiliçdaroglu och sittande president Recep Tayyip Erdogan.

Emrah Gurel /AP/TT
Ingen av kandidaterna i Turkiets presidentval får egen majoritet, uppger chefen för den turkiska valmyndigheten Ahmet Yener, enligt Reuters. En ny valomgång väntar den 28 maj.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Med 99 procent av rösterna räknade har den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan fått 49,5 procent av rösterna, strax under de 50 procent som behövs för att vinna valet i den första omgången. Utmanaren Kemal Kiliçdaroglu från partiet CHP har fått cirka 45 procent av rösterna.

Den tredje presidentkandidaten Sinan Ogan, som tidigare tillhör det starkt nationalistiska MHP, fick drygt fem procent av rösterna. Ogans väljare kan spela en avgörande roll i en andra valomgång, rapporterar AFP.

– Vi kommer inte att säga om vi kommer att stödja den eller den kandidaten, sade Ogan under natten till måndagen.

– Vi kommer att hålla samråd med deras företrädare och sedan fatta ett beslut.

Behöver stöd

Men ultranationalisten Ogan har sagt att varje uppgörelse kräver att den prokurdiska gruppen, som representeras av Gröna vänsterpartiet YSP i parlamentet, utesluts. Stödet från YSP är en förutsättning för att Kiliçdaroglu ska kunna utmana Erdogan i en andra valomgång, skriver Financial Times i en analys av valet.

Kiliçdaroglu var ändå optimistisk när han tidigt på måndagen framträdde på en scen i CHP:s högkvarter tillsammans med de allierade partierna, enligt BBC.

– Om vår nation säger att det ska bli en andra (val)omgång kommer vi helt klart att vinna den andra omgången, sade han.

Utlandsröster oräknade

Valkommissionens chef Ahmet Yener säger att 1 817 010 av rösterna kommer från utlandet och att bara omkring 30 procent av de valurnorna har öppnats, rapporterar al-Jazira.

Han uppger att förseningarna beror på en ökad andel utlandsröster och för att fler partier har ställt upp i parlamentsvalet. Totalt ställde 24 partier upp i valet den här gången jämfört med åtta partier i förra valet 2018.

FRÅN FÖRSTASIDAN