Ny linbana gör nudister nervösa

Ny linbana gör nudister nervösa

Wienbor håller sig gärna längs med Donaus strand under varma sommarmånader. De här människorna håller sig dock i ett annat strandområde än det som omnämns i artikeln. Arkivbild.

Florian Schroetter/AP/TT
Planer på att bygga en linbana över Donau väcker viss oro i Wien – i alla fall hos den stora grupp nudister som brukar hålla till där banan är tänkt att glida förbi.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Linbanan är tänkt att sträckas från Heiligenstadt i norra Wien, över floden Donau och den långa ön Donauinsel, och sedan tillbaka över floden och upp på berget Kahlenberg. Den ska ha 115 vagnar med panoramafönster.

På ön i Donau ligger en populär nudiststrand, som linbanan kommer att gå över.

– Att köra en så lång rutt över och längs med Donauinsel är nästan en inbjudan att plocka fram kameran, säger 72-åriga Barbara Hausjell till nyhetsbyrån APA.

Hon tillbringar mycket tid på stranden om somrarna och vittnar om en oro för att nyfikna förbipasserande ska ta bilder som sedan hamnar på nätet.

Entreprenören bakom linbaneplanerna, Hannes Dejaco, påpekar att det redan går en cykelväg längs med och med utsikt över nudiststranden. Han föreslår annars en teknisk lösning där linbanans vagnar får fönsterrutor som frostas automatiskt just när de passerar det berörda området.

Linbanan oroar inte bara nudister. En politisk strid pågår om planerna, då även andra medborgare har kommit med kritik mot det stora projektet.

FRÅN FÖRSTASIDAN