Ny dödsskjutning i knarkdrabbade Ecuador

Ny dödsskjutning i knarkdrabbade Ecuador

Brottslighet med knarkkopplingar har ökat drastiskt i Ecuador och stora mängder narkotika har beslagtagits och förstörts. Arkivbild.

Dolores Ochoa/AP/TT
En skottlossning i en turistort i Ecuador har krävt minst sex dödsoffer.
Den senaste dödsskjutningen följer efter flera dåd i det latinamerikanska landet där knarkbrottsligheten ökat drastiskt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Minst sex personer dödades och lika många skadades när gärningsmän öppnade eld i en restaurang i en populär turistort i Ecuador. Skottlossningen inträffade enligt polis i staden Montañita vid Stilla havskusten på lördagskvällen.

Myndigheter i Ecuador har inte offentliggjort vare sig namn, ålder eller nationalitet på dödsoffren.

Men chefen för lokalpolisen, Fausto Salinas, säger till tidningen El Telégrafo, att ett av dödsoffren är tidigare känd av polisen. Den döde, kallad "Morro" har starka kopplingar till det kriminella gänget Las Àguilas – Örnarna.

Våldsamma knarkbrott

Ecuador genomlever en ökad våldsspiral då främst narkotikahandel och smuggling har förflyttats från grannländerna Colombia i norr och Peru i söder.

Lördagens skottdrama var det andra på Ecuadors västkust de senaste dagarna. I torsdags öppnade gärningsmän eld mot en begravningsbyrå i staden Manta. Fyra personer dödades.

Under våren har ytterligare grova brottsfall i republiken kunnat kopplas till knarkhandeln.

I mitten av april dödades nio personer i fiskestaden Esmeraldas i något som myndigheter karakteriserade som "en uppgörelse mellan knarkgäng".

Två veckor senare dödades ett tiotal personer som tittade på en tv-sänd fotbollsmatch i en bilverkstad i hamnstaden Guayaquil. De beväpnade gärningsmännen flydde brottsplatsen på motorcyklar.

Ökad smuggling

Under våren har flera grova brottsfall i republiken kunnat kopplas till knarkhandeln. Förra året beslagtogs omkring 200 ton kokain av myndigheter i Ecuador. Under årets första månader har 64 ton kokain upptäckts av polis i landet.

En stor del av produktionen smugglas till hamnar i Europa och till USA.

Brottsligheten mellan rivaliserande knarkgäng har också kommit att prägla fångvården i Ecuador. Över 400 fångar har dödats i upplopp och bråk de senaste två åren.

Antalet mord i hela Ecuador fördubblades i fjol jämfört med 2021.

FRÅN FÖRSTASIDAN