Nordkoreas spionsatellit kraschade i havet

Nordkoreas spionsatellit kraschade i havet

En tv-skärm på Seouls tågstation visar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Nordkorea meddelade på onsdagen att en uppskjutning av en spionsatellit misslyckats.

Ahn Young-Joon/AP/TT
Nordkoreas första försök att skjuta upp en spionsatellit slutade med en krasch i havet och kortvariga robotlarm i Japan och Sydkorea.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tidigt på onsdagsmorgonen utfärdade Japan ett kortvarigt robotlarm för Okinawaregionen, efter uppgifter från Sydkoreas militär om att Nordkorea avfyrat någon form av raket.

I larmet, som sändes av public servicebolaget NHK, uppmanades människor att söka skydd i byggnader eller under jord. 30 minuter senare drogs larmet tillbaka och den japanska regeringen meddelade att det var osannolikt att någon robot från Nordkorea skulle landa på Japans territorium.

Även i Sydkorea utfärdades larm efter den Nordkoreanska uppskjutningen. Invånarna i huvudstaden Seoul fick textmeddelande där de uppmanades att förbereda sig för evakuering. Myndigheterna meddelade dock ganska snart att meddelandet var felaktigt utfärdat.

"Vi vill informera er om att det larm om utfärdades av myndigheterna i Seoul klockan 6.41 var felaktigt utfärdat", meddelade Sydkoreas inrikesdepartement.

Senare meddelade Pyonyang att det som fått grannländernas att larma var uppskjutningen av Nordkoreas första spionsatellit, vilken dock misslyckades.

I ett uttalande som publicerades av statliga medier sade Nordkorea att en raket som bar spionsatelliten kraschade i havet väster om Koreahalvön efter det att den tappat fart när de två första raketstegen släpptes.

FRÅN FÖRSTASIDAN