Minst 17 döda efter luftangrepp i Sudan

17 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Lördagens anfall genomfördes i södra delen av huvudstaden Khartum, där strider har varit intensiva de senaste veckorna. Arkivbild.
Flera civila, däribland barn, har dödats i ett luftangrepp mot Sudans huvudstad Khartum.
De stridande parterna uppges ha kommit överens om tre dagar av eldupphör sent på lördagen.
Rapporter från Darfurprovinsen visar att det ökade våldet ofta tvingar sårade invånare att fly till grannlandet Tchad.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Minst 17 personer, inklusive fem barn, har dödats i ett luftangrepp i Khartum meddelade landets hälsodepartement på lördagen. Attacken är en av de enskilt dödligaste i sammandrabbningarna mellan militären och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RFS).

RSF hävdade att de sköt ner ett av militärens stridsflygplan under lördagen. En källa inom militären berättade anonymt för nyhetsbyrån AFP att ett stridsplan hade kraschat men hävdade att det handlade om tekniska problem.

Försök till eldupphör

Striderna utbröt i mitten av april efter månader av ökade spänningar. Maktkampen står mellan ärkerivalerna general Abdel Fattah al-Burhan och hans tidigare ställföreträdande, Mohamed Hamdan Daglo som är ledare för RSF.

Enligt uppgifter från medlare från USA och Saudiarabien så har parterna gått med på eldupphör under 72 timmar från och med söndagen. Tidigare försök till eldupphör har haft varierad framgång.

Annons

I Darfurregionen i västra delen av Sudan har upp till 1 100 dödats under striderna enbart i staden El Geneina, enligt USA:s utrikesdepartements beräkningar på lördagen.

Flyr till Tchad

Läkare vittnade samtidigt om att de överväldigats av de hundratals sårade som tvingats fly från Darfur de senaste dagarna.

– Vi är överväldigade i operationssalarna. Vi behöver akut fler sängar och mer personal, sade Seybou Diarra, läkare inom organisationen Läkare utan gränser i Adré i Tchad.

Hittills har närmare 2,2 miljoner invånare i Sudan tvingats lämna sina hem, omkring 530 000 av dem har flytt till grannländer enligt FN:s migrationsorgan IOM.

Omkring 150 000 invånare i Darfurprovinsen har flytt till grannlandet Tchad.

Annons