Designlegenden Mary Quant död – satte minikjolen på kartan: ”Förebild”

Designlegenden Mary Quant död – satte minikjolen på kartan: ”Förebild”

Mary Quant revolutionerade modet. Arkivbild.

Foto: AP/TT
Mary Quant, den brittiska designern som var med och skapade minikjolen i London på 1960-talet, har gått bort 93 år gammal.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kvinna blir attackerad av hungriga måsar
0:27

Efter reklamen: Kvinna blir attackerad av hungriga måsar

(0:27)

Slå på ljud

Mary Quant var en av de internationellt mest kända modeskaparna med starka och klara färger som sitt signum. Budskapet var att kvinnors kläder skulle vara roliga och folk skulle ha råd att bära dem.

Modedrottningen av "swinging sixties" föddes 1930 och växte upp i London med walesiska föräldrar. Hon studerade vid Goldsmiths College och hängde i bohemkretsar i stadsdelen Soho under 1950-talet.

Sin första klädbutik, Bazaar, öppnade Quant på King's Road 1955. Affärerna gick så bra att hon snart kunde utöka verksamheten. Under hela 60-talet var hennes kläder på modet bland de unga och hippa människor som rörde sig i Londons nattliv som var en del i det brittiska musikundret.

Hot pants och mascara

Om hon faktiskt uppfann den kortkorta kjolen har varit föremål för en lång och bitter dispyt med bland andra den nu avlidne franske designern Andre Courreges.

Men hennes roll i att förvandla de minikjolarna till en internationell trend har aldrig ifrågasatts.

Lägg därtill den karaktäristiska bobfrisyren, de tighta och korta damshortsen "hot pants", den smala ribbstickade tröjan och och inte minst den vattenfasta mascaran.

Mary Quants personlighet och hennes stil gjorde henne "förmodligen till den mest kända modeskapare som detta land har", konstaterade Jenny Lister, modecurator på Victoria and Albert Museum i London, i en intervju med nyhetsbyrån AFP, för några år sedan.

– Hon var på rätt plats vid rätt tid, och det var en del av hennes framgång.

"Glad frihet"

Efter dödsbudet har museet lagt upp en hyllning på Twitter till Mary Quants ”banbrytande vision”.

”Det är omöjligt att överskatta Quants bidrag till modet. Hon representerar 1960-talets mode av glad frihet och hon hon försåg unga kvinnor med ny förebild”, skriver man vidare.

Mary Quant tilldelades flera utmärkelser av drottning Elizabeth II för sina bidrag till brittiskt mode.


Foto: AP/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN