Migranter drunknade utanför Tunisien

Migranter drunknade utanför Tunisien

Migranter från länder söder om Sahara på ett flyktingläger i Tunis i i Tunisien i förra veckan. Arkivbild.

Hassene Dridi/AP/TT
Minst 14 människor har drunknat i Medelhavet utanför Tunisiens kust, meddelar lokala myndigheter.
Läget för migranter i det nordafrikanska landet är pressat efter att presidenten uttalat sig i hårda ordalag som uppfattas som rasistiska.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det ska handla om två separata migrantbåtar som förlist utanför hamnstaden Sfax i tisdags och onsdags. I tisdagens olycka dog 3 personer och i den som följde på onsdagen 11 personer.

Kustbevakningen uppgav tidigare på Facebook att de hade räddat totalt 54 personer och bärgat 14 kroppar – men nämnde endast en båt.

Enligt myndigheten hade man under natten till torsdag förhindrat totalt 14 försök att korsa havet och räddat över 400 migranter, nästan alla från afrikanska länder söder om Sahara.

Tunisiska myndigheter har den senaste tiden ökat antalet gripanden av papperslösa afrikaner som befinner sig i landet utan uppehållspapper. Parallellt har tusentals människor försökt fly efter att den tunisiske presidenten Kaïs Saïeds nyligen beskyllt migranter för att "förgöra landet".

Han har bland annat hävdat, utan belägg, att migranter står bakom en "kriminell komplott" för att förändra Tunisiens demografiska sammansättning.

Presidentens kommentarer har lett till en ökning av av rasistiska incidenter riktade mot svarta afrikaner i Tunisien.

Det nordafrikanska landet är värd för omkring 21 000 papperslösa migranter från andra delar av Afrika.

FRÅN FÖRSTASIDAN