Mångmiljonär frias åter i mordfall

Mångmiljonär frias åter i mordfall

Affärsmannen Marián Kocner frias i en rättegång om beställningsmord på kritisk journalist i Slovakien. Arkivbild.

Jaroslav Novák/TASR via AP/TT
En domstol i Slovakien friar den inflytelserike affärsmannen Marián Kocner från anklagelsen att ha beställt ett mord på en journalist och dennes flickvän.
Domen väckte ilskna reaktioner hos de anhöriga.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den utdragna rättsprocessen om morden på journalisten Ján Kuciak och fästmön Martina Kusnirova 2018 har länge plågat Slovakien.

Den 27-årige journalisten Kuciak hade granskat korruptionsanklagelser och skrivit om affärsuppgörelser som Kocner ingått.

Kuciak och Kusnirova sköts till döds i sitt hem. Två personer har erkänt delaktighet och dömts till långa fängelsestraff. Ytterligare personer, däribland Kocner, har varit misstänkta.

En tidigare friande dom mot Kocner överklagades till Högsta domstolen, som ogillade domslutet och skickade tillbaka målet till en specialdomstol för särskilt grova brott.

Men även nu friades alltså Kocner. Domaren Ruzena Sabova säger i en kommentar att åklagarna inte lyckats bevisa att affärsmannen beordrat morden och att flera tvivel om hans skuld finns kvar.

Anhöriga till såväl Kuciak som Kusnirova kritiserar domen, som enligt åklagarna kommer att överklagas.

Däremot fälldes en annan person, Alena Zsuzsová, för att ha agerat mellanhand. Hon döms till 25 års fängelse, vilket läggs på de år hon har kvar på ett annat straff hon för tillfället avtjänar.

Omfattande protester utbröt i Slovakien efter morden och dåvarande premiärminister Robert Fico tvingades avgå.

Mångmiljonären Marián Kocner sitter för närvarande i fängelse för grov förfalskning.

FRÅN FÖRSTASIDAN