Mali säger ja till ny konstitution

Mali säger ja till ny konstitution

Bild från i söndags, då malierna röstade för en ny grundlag.

Diomande Ble Blonde/AP/TT
Väljarna i Mali har röstat för en ny konstitution. Valdeltagandet var dock lågt, och på flera håll i landet kunde röstningen inte genomföras.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

97 procent av väljarna röstade för en ny konstitution, enligt preliminära beräkningar på fredagen.

I ett land som det senaste decenniet präglats av kronisk instabilitet och jihadistattacker hoppas många att godkännandet av den nya konstitutionen ska vara ett steg i rätt riktning. Valet hölls i söndags.

Det västafrikanska landet har varit under militärt styre sedan president Ibrahim Boubacar Keita avsattes i en kupp i augusti 2020, och den nya konstitutionen betraktas som ett viktigt steg för den styrande juntan.

Motståndare till den nya konstitutionen ser den dock som ett sätt för militärerna att behålla makten efter det planerade presidentvalet i februari nästa är, trots att de då lovat att lämna över till ett civilt styre. Ändringarna i konstitutionen förstärker dessutom presidentens makt.

Valdeltagandet, som är vanligtvis lågt bland landets 21 miljoner invånare, var under 40 procent. Röstningen kunde dessutom inte genomföras i på flera håll, antingen på grund av av rädsla för jihadistattacker eller politiska meningsskiljaktigheter.

FRÅN FÖRSTASIDAN