Lukasjenko: Prigozjin är inte i Belarus

Lukasjenko: Prigozjin är inte i Belarus

Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.

Belarus presidentkansli/AP/TT
Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin befinner sig inte i Belarus, uppger landets ledare Aleksandr Lukasjenko.
Ryska medier publicerar bilder på sedelbuntar och vapen som sägs ha blivit hittade vid en razzia mot Prigozjins residens i S:t Petersburg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den belarusiske diktatorn Lukasjenko var delaktig i att medla fram det avtal som satte stopp för Wagnergruppens kortvariga upprorsförsök under midsommarhelgen. Han verkar nu inte ha någon bekräftad information om var Wagnerledaren befinner sig eller är på väg.

– När det gäller Jevgenij Prigozjin så är han i S:t Petersburg, säger den belarusiske diktatorn vid en presskonferens på torsdagen och tillägger:

– Var han befinner sig nu? Han kanske åkte till Moskva på morgonen.

Aleksandr Lukasjenko säger även att han inte ser några risker med att Wagner-soldater befinner sig i Belarus.

– Jag ser absolut inga risker med att dessa styrkor utplaceras. Dessutom kommer de att placeras under vissa villkor, säger han.

Enligt Lukasjenko skulle Wagner-styrkorna även kunna användas i försvarssyfte.

– Skulle vi behöva använda dessa enheter för att försvara staten, så kommer de att aktiveras omedelbart. Och deras erfarenhet kommer att vara efterfrågad, säger han.

Lukasjenko delaktig i överenskommelse

Under presskonferensen upprepar Aleksandr Lukasjenko att de ryska taktiska kärnvapen som efter ett avtal har placerats på belarusisk mark endast kan komma att användas i försvarssyfte.

– Vi planerar inte att angripa någon med kärnvapen, säger Lukasjenko.

Han tillägger att Belarus "omedelbart" skulle besvara ett eventuellt angrepp mot landet, men Kreml gjorde tidigt klart att Lukasjenko själv inte har någon kontroll över kärnvapnen i fråga.

Oklart var Prigozjin befunnit sig

Lukasjenko hävdar under torsdagens presskonferens att han är övertygad om att det inte finns någon risk för att Wagner-ledaren kan komma att "fimpas" av Vladimir Putin.

– Under ett telefonsamtal i går sa Prigozjin: "Vi kommer att arbeta för Rysslands bästa – och uppfylla vår plikt till slutet", säger Lukasjenko.

Exakt var Wagner-ledare har befunnit sig efter midsommarhelgens uppropsförsök har varit högst oklart. Jevgenij Prigozjin har inte fotograferats i Belarus – och hans privatplan har flera gånger flugits mellan Belarus och Moskva och S:t Petersburg.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov uppger under torsdagen att Ryssland "inte följer" Jevgenij Prigozjins rörelser.

Vapen och kontanter

På onsdagskvällen publicerade ryska medier bilder från en polisrazzia i Prigozjins residens och kontor i S:t Petersburg. Tillslaget ska ha skett den 25 juni, rapporterar AFP.

Bilderna, vars äkthet inte kunnat bekräftas, visar stora sedelbuntar, falska pass med Prigozjins namn på men med andra personers foton, samt en jacka översållad med medaljer som Wagnerledaren har förärats.

Det finns också ett antal foton av Prigozjin som poserar i olika peruker, lösskägg och utländska uniformer. Andra foton visar uppradade, avhuggna huvuden och en slägga med inskriptionen "För viktiga förhandlingar".

Att bilderna släpps nu tolkas som ett inslag i den propagandakampanj som Kreml har inlett mot Jevgenij Prigozjin efter upproret.

.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan till denna text förekom felaktigheter i beskrivningen av Wagnergruppens uppror i Ryssland.

FRÅN FÖRSTASIDAN