Liz Truss tar ton mot Kina i Taiwan

Liz Truss tar ton mot Kina i Taiwan

Storbritanniens ex-premiärminister Liz Truss har rest till Taiwan, där hon varnar för Kinas globala ambitioner.

Chiang Ying-ying/AP/TT
Storbritannien måste sätta ned foten mot Kina i Taiwanfrågan, anför landets tidigare premiärminister Liz Truss.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Truss är på ett femdagarsbesök i Taiwan och varnar för att man "inte kan tro på ett ord av vad Kina säger". Ett kallt krig med Kina är redan oundvikligt, som hon ser det.

– Kina bygger upp sin flotta i en oroande takt och genomför den största militära upprustningen i fredstidshistorien, säger Truss vid ett framträdande i Taipei.

Hon anklagar sin efterträdare Rishi Sunak och andra ledare i västvärlden för att fortsätta försöka samarbeta med Kina i frågor som klimatförändringarna, "som om det inte finns några problem".

Kina har redan bildat allianser i ett motstånd mot den "fria världen" och dess president Xi Jinping är fast besluten att förr eller senare erövra Taiwan, enligt Truss. Hon beskriver ön som en sista demokratisk utpost mot den stora enpartistaten och totalitarismen.

– Vi vet inte exakt när det kan ske (ett kinesiskt angrepp) och vi vet inte hur. Allt vi kan göra är att säkerställa att Taiwan är så skyddat som möjligt, säger Truss.

Kinas ambassad i London beskriver Liz Truss resa som en provokation. En talesperson säger att det bara visar vilken "misslyckad" politiker hon är.

Truss avgick som premiärminister i oktober förra året, efter en rekordkort sexveckorsperiod på posten.

FRÅN FÖRSTASIDAN