Krigsbrottslingar värvas till brutal reality-tv

Krigsbrottslingar värvas till brutal reality-tv

En väggmålning med texten "sätt på din hjärna, stäng av Pink", på en vägg i Serbiens huvudstad Belgrad. Pink är en tv-kanal som sänder både regeringspropaganda och våldsamma realityprogram. Kanalen kritiseras skarpt, framför allt efter de två masskjutningarna i början av maj.

Darko Vojinovic/AP/TT
I serbisk tv blir kvinnor misshandlade och människor utsätts för pistolhot.
Våldet är inte på låtsas. I realityprogram där deltagare har hämtats bland maffiamedlemmar och krigsbrottslingar kan allt hända.
I ljuset av den senaste tidens masskjutningar höjs röster för att programmen ska förbjudas.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Alkoholdrivna bråk, slagsmål och skvaller har länge varit vanligt i dokusåpor i hela världen. I Serbien har genren gått ännu längre. Där rekryteras människor från den undre världen, krigsbrottslingar och mentalt instabila personer för att bli stjärnor i reality-tv.

2021 tittade flera dokusåpadeltagare på – utan att ingripa – när en person tog stryptag på en kvinna tills hon blev medvetslös. Händelsen sändes i en av landets mest populära realityprogram.

Programmen som sänds i regeringsvänliga kanaler passar in i det politiska klimatet där aggression till stor del belönas, enligt professor Jelena Djordjevic vid Belgrads universitet. Dokusåporna sänds ofta i samband med bland annat intervjuer med president Aleksandar Vucic eller hans allierade.

– Jag tror att de medvetet och strategiskt riktar in sig på de outbildade, ensamma och olyckliga väljare som uppskattar sådana program, säger Jelena Djordjevic.

– Det här är ett brutalt sätt att indoktrinera, utfört av dem som sitter vid makten.

Konfrontativ president

De senaste årens allt vanligare våldsinslag har lett till skarp kritik – framför allt efter två masskjutningar i början av maj i år där 17 människor dödades.

Nyligen gick tiotusentals serber ut och krävde ett förbud mot tv-våldet, men högerpopulistiske presidenten Aleksandar Vucic hävdar att protesterna är ett politiskt jippo som syftar till att misskreditera hans regering.

– Vi är redo att tala om dokusåporna, men de vill ha mitt huvud. De ville aldrig ha något annat än det, har han sagt i en intervju.

Presidenten har länge varit känd för sin konfrontativa framtoning. Han och företrädare för hans parti kallar ofta politiska motståndare för avskum, tjuvar och pedofiler. Sammanträden i parlamentet domineras ofta av grova förolämpningar.

Rika brottslingar

Sanktionerna under 1990-talet, då Jugoslavien upplöstes, gjorde att brottsliga organisationer kunde ta kontroll över stora delar av ekonomin, och vanliga medborgare vände sig till en svart marknad för att få tag i nödvändiga varor. Det ledde till att personer i kriminella organisationer blev rika, vilket har gett en utbredd uppfattning om att organiserad brottslighet är nära sammankopplad med välstånd.

Men med reality-programmen har personer i den undre världen också kommit direkt in i människors vardagsrum, och deras livsstil marknadsförs som underhållning.

– Alla mina dotters vänner vet vilka de (deltagarna) är, och för dem är de bara tv-stjärnor. Inte brottslingar eller hustrumisshandlare, bara stjärnor, säger Dejan Injac som deltog i de stora demonstrationerna mot programmen nyligen.

– Jag vill att de förbjuds, helt enkelt. De där människorna kan inte vara förebilder.

FRÅN FÖRSTASIDAN