Kina markerar styrka i regionalt maktmöte

Kina markerar styrka i regionalt maktmöte

Kazakstans president Kassym-Jomart Tokajev och Kinas ledare Xi Jinping i en bild från statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Liu Bin/Nya Kina via AP/TT
Kina tar emot grannländers ledare för ett regionalt toppmöte samtidigt som västländers ledare i G7 möts i Japan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kinas ledare Xi Jinping står som värd när flera centralasiatiska länders ledare samlades i den historiskt viktiga staden Xi'an på torsdagen. Mötet betraktas vara "en milstolpe" av Peking då det är det första av sitt slag sedan den löst sammansatta gruppen av länder bildades för 31 år sedan.

Mötet inleds samtidigt som den mäktiga G7-gruppens stats- och regeringschefer möts i Hiroshima i Japan, och ses av bedömare som ett försök från Peking att markera Kinas ekonomiska storpolitiska tyngd i regionen.

Bland länderna som deltar i det kinesiska mötet finns Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Mötesplatsen är symboliskt vald då Xi'an var utgångspunkten för den klassiska sidenvägen. Kinas omfattande satsningar på kommunikation västerut, kallad Nya sidenvägen – på engelska Belt and road initiative – leds genom flera av de inbjudna länderna.

Kinas handel med länderna i regionen motsvarar omkring 700 miljarder kronor för 2022, och har ökat med över 20 procent det första kvartalet för 2023, jämfört med samma period året innan.

Kazakstans president Kassym-Jomart Tokajev hyllade handeln och infrastruktursatsningar i regionen i samband med ett förberedande möte med Xi Jinping.

Mötets dignitet markerades av att Xi Jinping och hustru Peng Liyuan mottog gästerna för en kvällsmottagning i en traditionellt utformad ceremoni i Xi'an.

FRÅN FÖRSTASIDAN