Juryn isoleras i terrormål i Bryssel

06 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Fyra av de huvudanklagade – Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam och Sofiane Ayari – avtecknade under den pågående terrorrättegången i Bryssel. Arkivfoto.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Två veckor på hemlig ort, utan mobiltelefoner och tv-tittande. Det väntar inom kort för de 12 jurymedlemmarna och deras 16 suppleanter i rättegången kring terrordåden i Bryssel i mars 2016.

– De kommer att vara helt isolerade under cirka 14 dagar, utan någon kontakt med omvärlden. Polisen garanterar säkerheten och ser till att ingen kontakt är möjlig, berättar domaren Luc Hennart till den belgiska nyhetssajten Bruzz.

Terrordåden i mars 2016 dödade 32 personer och skadade hundratals när tre islamistiska självmordsbombare sprängde sig i luften på Zaventem-flygplatsen och tunnelbanestationen Maelbeek. Tio personer, varav en i sin frånvaro, står åtalade för sin delaktighet i dåden. Flera av dem, däribland svenske Osama Krayem och franske Salah Abdeslam, är sedan tidigare redan dömda till långa fängelsestraff för sin delaktighet i terrordåden i Paris i november 2015.

Den belgiska rättegången inleddes formellt redan i september i fjol. Utslaget från juryn väntas kring den 21 juli.

Annons