Johnsons kollega: Han kallade Macron en "f...."

Johnsons kollega: Han kallade Macron en "f...."

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppges ha använt könsord och annat för att beskriva Frankrikes president Emmanuel Macron. Här träffades de två på klimatmötet COP26 i Glasgow i november 2021. Arkivbild.

Alastair Grant/AP/TT
I samband med krigsutbrottet kallade Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson Frankrikes president Emmanuel Macron för bland annat en "f***a", berättar Johnsons dåvarande kommunikationschef.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Guto Harri utsågs till kommunikationschef på 10 Downing Street bara ett par veckor innan det fullskaliga kriget i Ukraina bröt ut i februari förra året. I ett podcastavsnitt berättar han om den tiden och bland annat om hur Boris Johnson reagerade inför sina medarbetare när Emmanuel Macron offentligt ifrågasatte huruvida Storbritannien gjorde tillräckligt för ukrainska krigsflyktingar.

– Han bara skenade iväg i ett våldsamt angrepp mot Emmanuel Macron och sade i princip att "Han är ett ord med fyra bokstäver som börjar på C" (engelskt könsord), han är en kuf, säger Harri i avsnittet.

Macron sökte i det skedet regelbundna samtal med Vladimir Putin och Harri säger att Johnson också kallade fransosen för motsvarande ungefär "Putins rövslickare".

Guto Harri, som tidigare också har arbetat som politisk reporter på BBC, vittnar vidare om hur Boris Johnson och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade en väldigt bra relation.

– Och, om jag ska säga det, en väldigt mörk sorts galghumor som såklart var en mekanism för att bearbeta (krigsutbrottet), säger Harri i podcasten.

Boris Johnson avgick som premiärminister i juli förra året.

FRÅN FÖRSTASIDAN