Iran: Tiotals nya giftattacker mot skolflickor

Iran: Tiotals nya giftattacker mot skolflickor

En grupp kvinnliga skolelever lyssnar på en debatt i det iranska parlamentet. Arkivbild.

Vahid Salemi/AP/TT
Mer än 60 skolflickor har under lördagen förgiftats på olika skolor runt om i Iran, uppger lokala medier i landet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rapporter om elever med förgiftningssymptom kom under dagen bland annat från den västliga provinsen i Khuzestan där "minst 60 elever förgiftats i en flickskola" enligt den statliga nyhetsbyrån Irib. Även från staden Ardabil i nordväst och från Urmia i samma landsända rapporterades elever ha förgiftats.

De misstänkta giftattackerna mot framför allt skolflickor har skakat Iran sedan i november i fjol. Sedan dess har över 5 000 elever drabbats av symtom som yrsel, illamående, huvudvärk och svårigheter att andas, enligt en rapport som presenterades i början av mars.

Man konstaterade samtidigt att det rörde sig om elever på mer än 230 anläggningar, belägna i 25 av landets 31 provinser, som hade uppvisat förgiftningssymptom.

Några dagar därpå kom beskedet att ett större antal personer misstänkta för inblandning i de giftattacker som drabbat tusentals flickor i landet hade gripits.

I fredags meddelade den parlamentsledamot som fått i uppdrag att utreda giftfallen att en slutrapport i frågan skulle publiceras om två veckor.

Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, krävde i början av förra månaden "stränga straff" upp till dödsstraff mot dem som visar sig vara är ansvariga för förgiftningarna, som han beskrev som "oförlåtliga brott".

Förgiftningsfallen började två månader efter starten av en proteströrelse i Iran som utlöstes av att Mahsa Amini, 22, dödades den 16 september, efter att hon greps för att ha brutit mot den strikta klädkoden för kvinnor.

FRÅN FÖRSTASIDAN