Iran: Misstänkta fast efter flickförgiftningar

Iran: Misstänkta fast efter flickförgiftningar

Studenter i Teheran. Arkivbild.

Vahid Salemi/AP/TT
Efter en mystisk våg av förgiftningslarm i skolor har Iran nu kunnat gripa ett antal misstänkta, meddelar regimen i Teheran.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Händelserna har stärkt den folkliga vrede mot kvinnoförtryck som redan skakat landet i ett antal månader. Förgiftningarna verkar riktade mot i synnerhet skolflickor, och har av många tolkats som en hårdför religiös hämndkampanj efter ropen på mer frihet och rättigheter för flickor och kvinnor.

Men i måndags gick Irans högste ledare Ali Khamenei ut och krävde att de ansvariga för dessa "oförlåtliga brott" måste jagas "utan nåd". Och bara ett dygn efteråt presenterar regeringen gripanden.

– Ett antal personer har gripits i fem provinser, och berörda myndigheter utreder detta till fullo, säger Majid Mirahmadi, högt uppsatt på inrikesdepartementet, i statlig tv.

Larmen om att någon form av giftiga ämnen spridits i skolor började komma i november. Sedan dess har över 5 000 elever över hela landet drabbats av symtom som varierat från andfåddhet till yrsel och illamående som krävt sjukhusvård.

Tillbuden började några månader efter den 22-åriga kurdiskan Mahsa Zhina Aminis död i häkte. Hon hade gripits för att inte ha burit slöja på "korrekt" vis, och fallet utlöste en protestvåg såväl inom landet som globalt mot den iranska regimen.

FRÅN FÖRSTASIDAN