Intensiva strider medan ICRC besöker krigsfångar

Intensiva strider medan ICRC besöker krigsfångar

Ukraina försöker att rycka fram i motoffensiv i bland annat Bachmut.

Iryna Rybakova/AP/TT
Striderna i delar av Ukraina är "extremt hårda" enligt Ukrainas biträdande försvarsminister.
Internationella rödakorskommittén bekräftar att man har träffat både ryska och ukrainska krigsfångar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är mycket ovanligt att Internationella rödakorskommittén (ICRC) håller pressträffar om pågående konflikter, men på onsdagen höll ICRC en internationell, digital presskonferens.

Ett av huvudämnena var att informera om att den i krig neutrala organisationen har besökt krigsfångar på båda sidor i det ryska anfallskriget i Ukraina.

– Det är av yttersta vikt för både krigsfångarna och deras familjer att kunna utbyta information, säger Ariane Bauer som är regional chef för ICRC i Europa och Centralasien.

ICRC har bland annat granskat hur fångarna hålls, och kunnat överlämna hygienartiklar och personliga föremål. Dessutom har man kunnat förmedla över 2 500 personliga meddelanden och kunnat ge information till 5 500 familjer som har en anhörig som tagits tillfånga i kriget.

ICRC:s verksamhet styrs av Genèvekonventionen och de regler som rör krig.

Hårda frontstrider

Uppgifter om den ukrainska motoffensiven mot de ryska invasionsstyrkorna är sporadiska, knapphändiga och svåra att bekräfta för utomstående källor.

Men Kievs biträdande försvarsminister Hanna Maljar skrev på sociala medieplattformen Telegram att de ukrainska styrkorna lyckats flytta fram positioner nära Bachmut och i Zaporizjzjaregionen i södra delen av landet.

Men hon skriver också att de ryska styrkorna bjuder på mycket hårt motstånd.

Rysk militär har byggt omfattande försvarsställningar utefter de frontlinjer där ukrainska styrkor går till attack.

"Ryska styrkor har generellt svarat med starkt försvar från deras välpreparerade försvarspositioner, och de har genomfört förflyttningar bakåt till taktiska försvarslinjer" säger en militärkälla från ett västland till brittiska BBC.

Odessa attackerat

De ukrainska försöken att återta ockuperat område får militärt svar från Moskva genom ökade luftangrepp mot städer och viktiga områden, ofta genom drönare och robotar. De ryska flygangreppen har ökat trots att både rysk militär och president Vladimir Putin har antytt att drönare och robotar börjar bli en bristvara för de ryska angreppsstyrkorna.

I den senaste vågen av attacker anfölls hamnstaden Odessa vid Svarta havet. Tre personer dödades och flera skadades när en lagerbyggnad träffades av en raket.

Även Kramatorsk och flera andra orter attackerades av ryska robotar under tidig onsdag.

FRÅN FÖRSTASIDAN