Hackerattack drabbar BBC och USA-myndigheter

16 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Jen Easterly vid USA:s cybersäkerhetsmyndighet, som ligger under departementet för inrikes säkerhet. Arkivbild.
Flera amerikanska myndigheter, liksom brittiska BBC och brittiska företag som British Airways och Boots, har drabbats av en hackerattack som enligt USA har sitt ursprung i Ryssland.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gärningspersonerna har använt en sårbarhet i fildelningsprogrammet Moveit, som används för att dela känslig information.

Hackersyndikatet Cl0p har tagit på sig skulden och hotar på ljusskygga darknet med att radera eller publicera känsliga uppgifter om lösensumma inte betalas.

I Louisiana har en fordonsmyndighet drabbats, och man uppmanar körkortsinnehavare och de som har fordon registrerade att spärra sina kreditkort då deras namn, adresser, födelsedata och socialförsäkringsnummer antagligen läckt.

Enligt USA verkar attacken inte ha varit särskilt välplanerad, utan man tror mer på att hackarna varit opportunistiska.

– De här intrången verkar inte ha utnyttjats för att få en bredare tillgång i de system man riktat in sig på, eller för att stjäla information av särskilt högt värde, säger Jen Easterly, chef för USA:s cybersäkerhetsmyndighet.

BBC, som rapporterade om attacken redan den 5 juni, uppger att anställda informerats om att deras personuppgifter stulits.

Annons