G7 kräver miljardstöd från IMF till Ukraina

G7 kräver miljardstöd från IMF till Ukraina

Japans finansminister Shunichi Suzuki.

Aijaz Rahi/AP/TT
G7-ländernas finansminister uppmanar Internationella valutafonden IMF att skapa ett nytt stödpaket till Ukraina, för leverans i slutet av mars.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Utspelet kom i samband med att G7-länderna möts i Bangalore i Indien.

"Vi uppmanar IMF och Ukraina att ta fram ett trovärdigt, ambitiöst och fullt finansierat förslag . . . till slutet av mars", skriver Japan i ett uttalande efter mötet. Japan står som avsändare då landet för närvarande är ordförande i G7-gruppen.

I uttalandet skriver G7-länderna att man lyckats underminera Rysslands möjlighet till olaglig krigföring och att man noggrant följer "effektiviteten av sanktioner och står beredd att införa ytterligare om så är nödvändigt".

39 miljarder dollar

Enligt spanska nyhetsbyrån EFE ligger det planerade IMF-lånet i storleksordningen 39 miljarder dollar, motsvarande omkring 406 miljarder kronor.

Uttalandet var också stöd och uppmuntran till IMF-chefen Kristalina Georgieva som tidigare sagt att hon siktar på att ha tagit fram ett stödpaket till slutet av mars.

G7-ländernas finansministrar diskuterar i Bangalore läget i Ukraina samtidigt som den större G20-gruppen samlas på samma ort för att dryfta utvecklingen i bland annat det av invasion drabbade landet.

Inför G20-mötet uppmanade USA:s finansminister Janet Yellen att gruppens länder bör följa de sanktioner som USA beslutat mot Ryssland.

Varnar om sanktionsbrott

– Vi försöker att förstärka sanktionerna och se till att vi förhåller oss till brott mot sanktionerna, sade Yellen i en direkt uppmaning till de länder som överväger att lystra till Moskvas försök att få tillgång till bland annat vapen, materiel och reservdelar till landets militär.

I G7 ingår USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien samt Japan som för närvarande är ordförandeland. Även EU är representerad i gruppen av industrialiserade ledande länder.

FRÅN FÖRSTASIDAN