Fritt fram för isbjörnssafari på Grönland

Fritt fram för isbjörnssafari på Grönland

En isbjörn klättrar upp ur vattnet i kanadensiska Franklin Strait 2017.

David Goldman/AP/TT
Grönland öppnar för isbjörnsturism.
För första gången i öns historia välkomnas därmed besökare som vill bekanta sig med kungen av den arktiska vildmarken.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Jag är glad för att även vi på Grönland nu kan erbjuda isbjörnssightseeing, som man gör i andra länder där de har isbjörnar", säger utrikes-, närings- och handelsminister Vivian Motzfeldt i ett pressmeddelande från Grönlands regering, Naalakkersuisut.

Så sent som i fjol upptäcktes en ny population isbjörnar på sydöstra Grönland, vilket väckte nytt hopp om artens fortlevnad. Enligt den vetenskapliga tidskriften Science rör det sig om en delpopulation som på ett unikt sätt lyckats anpassa sig till en högst ogästvänlig livsmiljö och ett allt varmare Arktis.

Uppskattningsvis finns omkring 25 000 isbjörnar i världen. Arten är skyddad, men experter befarar att antalet kommer att minska dramatiskt om den globala uppvärmningen leder till ytterligare minskat istäcke i Norra ishavet. Lokalt har störningar i artens fortplantning, överlevnad och migrationsmönster redan påvisats.

Grönland är världens största ö, belägen öster om Kanadas arktiska öar mellan Norra ishavet och Atlanten. Över tre fjärdedelar av ön är täckt av is, vilket är världens enda inlandsis utanför Antarktis. Formellt tillhör Grönland Danmark, men åtnjuter sedan 1979 omfattande självstyre.

FRÅN FÖRSTASIDAN