Fransmän trotsar protestförbudet

08 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Över tusen människor samlades i centrala Paris – trots protestförbud. I mitten syns Assa Traoré som organiserat protesten.Thomas Padilla/AP/TT
Fler än 1 000 personer har trotsat protestförbudet i Paris för att demonstrera till minnet av en svart man som dog under ett polisingripande 2016.
Fler marscher är planerade runt om i Frankrike.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ett stort antal demonstrationer mot polisvåld har under lördagen utlysts i Frankrike efter att myndigheterna förbjudit en årlig minnesmarsch för en ung svart man som 2016 dog under ett polisingripande.

Marschen i den 24-årige Adama Traorés namn, som varje år organiseras av hans äldre syster Assa Traoré, hade planerats att hållas under lördagen i förorten Beaumont-sur-Oise, norr om Paris.

Men efter de våldsamma kravaller som förra veckan skakade landet beslutade en domstol under fredagen att förbjuda marschen på grund av det spända läget.

Efter beskedet uppmanade Assa Traoré i en video på Twitter i stället människor att samlas på Place de la République i centrala Paris för att protestera mot polisvåldet under lördagseftermiddagen.

Place de la République

Under lördagsförmiddagen kom dock beskedet att också den utlysta demonstrationen i Paris, som kallats för "en marsch för rättvisa", förbjudits av de franska myndigheterna.

Annons

Trots det dök över 1 000 personer upp vid Place de la République, inklusive flera ledamöter.

– De godkänner marscher av nynazister men de tillåter inte oss att marschera. Frankrike kan inte ge oss moraliska lektioner. Dess polis är rasistisk och våldsam, säger Assa Traoré vid demonstrationen.

– Allmänna friheter tappar mark lite i taget, säger Sandrine Rousseau, ledamot för miljöpartiet EELV.

Ett antal vänsterpolitiker, däribland Antoine Léaument, aviserade också tidigare att de skulle delta i demonstration på Place de la République.

Trettiotal protester

Ytterligare ett trettiotal protester mot polisvåld har aviserats i bland annat städer som Lille, Marseille, Nantes och Strasbourg under lördagen.

Flera franska fackföreningar och politiska partier hade inför årets minnesmarsch för Adama Traoré uppmanat anhängare att delta.

Den i Frankrike sedan många år brännande frågan om polisvåld aktualiserades än en gång efter att en 17-årig pojke skjutits ihjäl i Parisförorten Nanterre i slutet av juni.

Annons

17-åringens död blev startskottet på de våldsamma upplopp som under sex nätter skakade ett stort antal städer runt om i landet och där över 1 300 personer greps.

Händelsen ledde också till att FN i ett uttalande uppmanat de franska myndigheterna att förbjuda rasprofilering. Uttalandet har fått hård kritik av Frankrikes utrikesdepartement, som kallat anklagelserna för "överdrivna" och "grundlösa".

Annons