Fortsatta ryssvänliga protester i Moldavien

Fortsatta ryssvänliga protester i Moldavien

Protester på söndagen i Moldaviens huvudstad Chisinau mot den västvänliga regeringen och hur låg levnadsstandarden blivit.

Aurel Obreja/AP/TT
Tusentals människor demonstrerade i Moldaviens huvudstad Chisinau på söndagen mot den nya västvänliga regeringen. Protesten var organiserad av en ryssvänlig grupp som kallar sig Rörelsen för folket.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Medlemmar i det proryska partiet Shor, med sex av de 101 platserna i parlamentet, stödde demonstranterna som krävde full bidragstäckning av vinterns räkningar för uppvärmning – ett hett tema i ett land med rusande levnadskostnader och inflation.

I förra veckan röstade parlamentet fram en ny västvänlig premiärminister, Dorin Recean, som tidigare varit försvars- och säkerhetsrådgivare till president Maia Sandu. Hon anklagade nyligen Ryssland för långt gångna planer att störta den EU-vänliga regeringen, vilket Ryssland skarpt förnekar.

Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har varnat för att Moldavien står "näst på tur" i Moskvas krigsplaner.

I torsdags inleddes protester utanför parlamentet av anhängare till Shor.

Söndagens protester blev mer omfattande. En del demonstranter skanderade "ner med Maia Sandu". Andra höll upp plakat med bilder av ledare och politiker bredvid fotografer på vräkiga bostäder och tjusiga bilar.

– De har miljoner. Vi dör av hunger, löd ropen.

Moldavien, som ligger mellan Rumänien och Ukraina, var fram till 1991 en del av Sovjetunionen. Politiken präglas av motsättningar mellan Rysslandsvänliga och EU-orienterade partier.

Ryssland möjliggör sedan många år ett utbrytarstyre i regionen Transnistrien i östra Moldavien och har militärer där.

FRÅN FÖRSTASIDAN