Fortsatt tullfritt för Ukrainas jordbruk

Fortsatt tullfritt för Ukrainas jordbruk

Skörd pågår på ett fält i Ukraina i augusti i fjol. Arkivbild.

Efrem Lukatsky/AP/TT
Trots gnissel i öst har EU enats om fortsatt slopade tullar och kvoter för ukrainska jordbruksprodukter.
Men när det gäller ammunition är det ännu inte klart.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De två segslitna ämnena var uppe för diskussion på EU-ländernas ambassadörsmöte i Bryssel på fredagsförmiddagen. För kommissionens förslag om fortsatt tullfrihet blev det ett snabbt ja.

"Det här kommer att stödja Ukrainas ekonomi efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina", skriver det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd på Twitter.

Beskedet bekräftades på fredagskvällen av EU-kommissionens finans- och handelsansvarige viceordförande, Valdis Dombrovskis.

"Vi har agerat för att förhindra oro både hos jordbrukare i angränsande EU-länder och Ukraina", skriver han på Twitter.

Bulgarien, Ungern, Polen, Rumänien och Slovakien går därmed med på att spannmål från Ukraina åter transporteras genom länderna.

Slopade kvoter

EU-länderna kom i fjol snabbt överens om att tillfälligt slopa alla kvoter och tullar för jordbruksprodukter från Ukraina. Detta för att hjälpa landet och även underlätta den stora exporten av spannmål till länder i Afrika och Mellanöstern, som drabbats hårt av Rysslands blockering av Svarta havet.

EU-kommissionens förslag att förlänga tullfriheten i ytterligare ett år har tidigare stött på patrull från de EU-länder som gränsar mot Ukraina och som anser att den egna jordbruksproduktionen blivit lidande på grund av ökad konkurrens från öst. EU-kommissionen har dock utlovat nytt miljardstöd till de fem länderna.

Upphandling av ammunition

Kommissionens förslag fick i torsdags godkänt även av EU-parlamentets handelsutskott, men måste nu bekräftas av såväl hela parlamentet som ministerrådet innan det kan träda i kraft.

Parallellt jagar EU-länderna också enighet kring gemensam upphandling av ammunition till Ukraina. Ett klartecken har dock fastnat i frågan om vilka tillverkare som kan bli aktuella. Förhoppningen nu är att de sista frågetecknen ska kunna redas ut fram till kommande ambassadörsmöte på onsdag i nästa vecka.

FRÅN FÖRSTASIDAN