Företag får producera kokain i Kanada

Företag får producera kokain i Kanada

Bonnie Henry, högsta vårdchef i British Columbia, aviserade den avkriminaliserade lagändringen vid en pressträff i november förra året. Arkivbild.

Chad Hipolito/AP/TT
Ett kanadensisk läkemedelsföretag har fått licens att producera och sälja kokain, i ett försök att få narkotikabrukare att undvika mer opålitliga gatudroger.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bolaget skriver i ett uttalande att de fått tillstånd från hälsomyndigheterna att "lagligt äga, producera, sälja och distribuera" kokain såväl som morfin, MDMA och heroin.

Liknande tillstånd har också slutits med företag som får tillverka och sälja cannabisextrakt samt psilocybin och psilocin – verksamma hallucinogener som finns i i många psykedeliska svampar.

I januari beviljades ett undantag från brottsbalken i provinsen British Columbia för att på prov avkriminalisera innehav av små mängder narkotika under tre år.

Förespråkare har också drivit på för att tillgängliggöra preparat som är säkrare än de illegala droger som narkotikabrukare köper på gatan.

Förhoppningen är att det ska minska de rekordmånga dödsfall i narkotikaförgiftning som drabbat provinsen, med över 10 000 dödsfall sedan 2016.

FRÅN FÖRSTASIDAN