FN-konferens: 1,5 miljarder dollar till Sudan

19 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
FN-chefen Antonio Guterres varnar för att Sudan är på väg mot död och förstörelse i en aldrig tidigare skådad hastighet. Arkivbild.
FN:s givarkonferens i Genève har samlat ihop nära 1,5 miljarder dollar, motsvarande omkring 16 miljarder kronor, för att tygla den humanitära krisen i Sudan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Under konferensen varnade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres för att Sudan är på väg mot död och förstörelse i en aldrig tidigare skådad hastighet.

– Utan internationellt stöd kan Sudan snabbt bli en plats för laglöshet som sprider osäkerhet i hela regionen, säger han.

Givarkonferensen ordnades halvvägs genom ett tre dagar långt eldupphör som inleddes i söndags – och som verkar ha skapat lugn i huvudstaden Khartum efter att tidigare eldupphör misslyckats.

– Denna kris kommer att kräva uthålligt ekonomiskt stöd och jag hoppas att vi alla kan hålla Sudan som högsta prioritet, säger Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha).

Enligt FN är 25 miljoner människor – mer än hälften av Sudans befolkning – i behov av hjälp.

Cirka 2,5 miljoner människor har tvingats fly sina hem och omkring 550 000 människor har sökt skydd i grannländerna.

Även om FN uttrycker tacksamhet för det insamlade beloppet, är summan mindre än hälften av det som behövs för de brådskande behoven i området, enligt humanitära organisationer.

Annons