FN: Humanitär katastrof och massflykt i Sudan

FN: Humanitär katastrof och massflykt i Sudan

Rök stiger i huvudstaden Khartum. Bilden togs i lördags.

Marwan Ali/AP/TT
Konflikten i Sudan leder till att över 800 000 invånare försöker fly enligt FN.
Trevare om förhandlingar förekommer, men strider pågår trots uppgifter om tillfällig vapenvila.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

FN:s flyktingorgan UNHCR beräknar att massflykten från Sudan kan få stora konsekvenser i regionen. Enligt biträdande flyktingkommissarie Raouf Mazou rör det sig om 580 000 sudanesiska medborgare och ytterligare omkring 220 000 som sökt sin tillflykt till Sudan på grund av pågående konflikter i grannländer.

FN:s särskilda sändebud Volker Perthes säger samtidigt att parterna i konflikten – landets militär och den paramilitära milisen RSF – gått med på att skicka representanter till samtal.

Ett möte ska syfta till en "stabil och pålitlig" vapenvila, övervakad av nationella och internationella observatörer, enligt Perthes, som konstaterar att riktlinjer för samtalen håller på att utarbetas.

Tidigare försök till vapenvilor har misslyckats i varierande grad. Den senaste vapenvilan som slöts sent på söndagen skulle vara i tre dygn. Men vittnen och utsatta säger att den brutits.

Stridsflyg över huvudstaden

– Stridsflygplan flyger över södra Khartum och luftvärnsvapen skjuter mot dem, berättade en invånare på måndagen enligt AFP.

Parterna har gått med på att skicka representanter för att förhandla i samtal som initialt ska syfta till att upprätta en "stabil och pålitlig" vapenvila, övervakad av nationella och internationella observatörer, uppger Volker Perthes.

Han poängterar dock att praktikaliteterna för samtalen fortfarande håller på att utarbetas.

Officiellt är det bara militären som har meddelat att man är redo för förhandlingar.

Över 500 människor har dödats sedan striderna bröt ut i Sudan den 15 april enligt officiella uppgifter, men antalet kan vara högre.

Den humanitära krisen förvärras konstant, med brist på mat, vatten, el och läkemedel.

Brytpunkt

Många utländska hjälporganisationer har tvingats avbryta hjälpinsatser. Runt 50 000 människor har enligt FN redan sökt skydd i grannländer som Tchad, Egypten och Centralafrikanska republiken (CAR).

På söndagen sade Martin Griffiths, chef för FN:s humanitära insatser (Ocha) att han ska bege sig till regionen.

– Den humanitära situationen närmar sig en brytpunkt, sade han.

FRÅN FÖRSTASIDAN