FN-chef för humanitär hjälp i Sudansamtal

FN-chef för humanitär hjälp i Sudansamtal

Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha), deltar i samtalen om ett eventuellt eldupphör i Jidda. Arkivbild.

Martial Trezzini/AP/TT
Chefen för FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha) deltar i samtalen om ett eventuellt eldupphör mellan Sudans två stridande parter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Syftet med Martin Griffiths besök är att "delta i humanitära frågor relaterade till Sudan", uppger talespersonen Eri Kaneko.

Griffiths befann sig i Sudan tidigare i veckan, och krävde då säkerhetsgaranter "på högsta nivå" för att säkerställa att bistånd når nödställda i Sudan. Utspelet kom efter att sex lastbilar som fraktade nödhjälp och livsmedel till regionen Darfur plundrades.

Inget tyder dock på att Griffiths spelar en direkt roll i diskussionerna som hålls i Saudiarabiens Jidda om ett eventuellt eldupphör.

Samtalen inleddes i lördags, men generalerna som leder de rivaliserade styrkorna, den sudanesiska armén och de paramilitära styrkorna RSF, är förtegna om vad de innehåller.

Redan innan konflikten eskalerade den 15 april behövde ungefär en tredjedel av Sudans medborgare humanitärt bistånd, enligt FN. Nu räknar organisationen med att antalet människor i Sudan som kommer att drabbas av akut matbrist kan att öka med upp till 2,5 miljoner om striderna inte upphör.

Flera avtal om eldupphör har redan ingåtts, men inget av dem respekterats.

FRÅN FÖRSTASIDAN