Finlands och Danmarks ambassadkonton frysta

Finlands och Danmarks ambassadkonton frysta

Finlands diplomatiska beskickningar i Ryssland har fått sina tillgångar frysta. Arkivbild.

Janerik Henriksson/TT
Bankkonton som tillhör Finlands beskickningar i Ryssland har stängts av. Läget beskrivs som allvarlig.
Även den danska ambassaden i Ryssland har fått sina konton frysta.
Den svenska ambassadens konton i Ryssland är inte berörda enligt UD:s pressjour på onsdagskvällen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Beslutet om frysta konton gäller Finlands ambassad i Moskva och det finländska generalkonsulatet i S:t Petersburg.

– Ryssland påstår att detta är en ömsesidig åtgärd. Den överskrider dock betydligt de restriktioner som Finland har infört för att begränsa penningflödet vid den ryska ambassaden i Helsingfors. Så det här är ett överdrivet svar på det, säger Finlands president Sauli Niinistö i samband med Europarådets toppmöte i Reykjavik, enligt nyhetsbyrån STT.

Den danska ambassadens konton i Ryssland har varit låsta sedan i fjol sommar. Det rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau på onsdagen, sedan Ritzau fått en skriftlig bekräftelse från danska utrikesdepartementet.

"Ambassaden har sedan i somras var mål för omfattande restriktioner från ryska myndigheter, som har hindrat ambassaden från att använda banktjänster" skriver danska UD.

Kontanta betalningar

I praktiken innebär det att de finländska och danska beskickningarna tvingas använda sig av kontanter, till exempel för att betala räkningar. Personalens löner ska dock inte påverkas.

Utrikesminister Pekka Haavisto säger att Finland har skickat en formell not till Moskva i ärendet, med anledning av att restriktionerna bryter mot Wienkonventionen. Han berättar att den finländska regeringen fick besked om frysningarna den 27 april. Han tillägger att även andra EU-länder har upplevt problem som detta, utan att nämna några enskilda länder.

– Restriktionerna mot Finland är dock, så vitt vi känner till, bland de mest stränga, säger Haavisto enligt AFP.

Finland har tidigare haft ytterligare två konsulära avdelningar i Ryssland. Ett kontor i Murmansk stängdes i januari och ett annat i Petrozavodsk i ryska Karelen stängdes tillfälligt i april.

"Nära kontakt"

Sveriges beskickningar har inte fått sina konton frysta enligt UD.

– Just nu påverkas Sverige inte av detta. Om det behövs hjälp har vi nära kontakt med den finländska regeringen, och om man önskar hjälp så kommer vi givetvis att överväga detta, sade utrikesminister Tobias Billström (M) till TT i Reykjavik vid lunchtid på onsdagen.

FRÅN FÖRSTASIDAN