TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Klart: Finland är med i Nato

04 apr, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
I dag välkomnades Finland in i Nato.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s utrikesminister Antony Blinken vid överlämnandet av Finlands anslutningsdokument till USA.
Finland har accepterats som Natos 31:a medlemsland.
– Fantastiskt att vara här, säger president Sauli Niinistö i Bryssel.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson (M) gratulerar Finland till NatomedlemskapetBrand logo
Ulf Kristersson (M) gratulerar Finland till Natomedlemskapet

Det nya medlemslandet har redan fått en flaggstång framför huvudentrén på Natos miljardbygge i nordöstra Bryssel. Här är alla medlemsländernas flaggor hissade på rad, i bokstavsordning efter deras namn på engelska. Den finländska ska strax upp mellan Estlands och Frankrikes flaggor.

– Från i dag är 31 flaggor hissade tillsammans. Det är en symbol för enighet. Att gå med i Nato är bra för Finland, bra för den nordiska säkerheten och bra för Nato som helhet, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff tillsammans med den finländske presidenten.

– Det här är en stor dag för Finland. Det här är en process från 30 till 31 – och väldigt snart till 32. Vi jobbar väldigt hårt för ett svenskt medlemskap, säger Sauli Niinistö.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på väg in till tisdagens Nato-möte i Bryssel, där Finland träder in som militäralliansens 31:a medlem.

Godkänt Sverige

Själva inträdet blev formellt vid 14.40-tiden då Finlands utrikesminister Pekka Haavisto överlämnade landets underskrivna anslutningsdokument till USA-kollegan Antony Blinken.

Annons

Finland har också redan gjort sin första insats som Natomedlem – i och med att Haavisto genast lämnade över Finlands ratificering av Sveriges ansökan om medlemskap till Blinken. Själva beslutet om det togs redan på förhand av den finländska riksdagen den 1 mars.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) gratulerar grannarna i öst.

– Vi känner bara glädje naturligtvis. Nu får vi se vårt syster- och broderland bli medlem i Nato. Det är bra för deras säkerhet och bra för oss, säger Billström som också finns på plats i Bryssel för dagens Natoutrikesministermöte, i enlighet med Sveriges status som blivande medlem – "invitee" på engelska.

Starka vänner

Stoltenberg betonar att Finland nu står under Natos beskydd.

– Det viktiga är att Finland nu kommer att täckas av Natos stensäkra säkerhetsgaranti, artikel 5, som säger att en attack mot ett Natoland är en attack mot alla, förklarar Natochefen.

– I dagar som de här är vänner och allierade viktigare än någonsin. Och Finland har nu de starkaste vännerna i världen, säger Jens Stoltenberg.

FOTO: TT

Annons