Klart: Finland är med i Nato

I dag välkomnades Finland in i Nato.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s utrikesminister Antony Blinken vid överlämnandet av Finlands anslutningsdokument till USA.

Johanna Geron/AP/TT
Finland har accepterats som Natos 31:a medlemsland.
– Fantastiskt att vara här, säger president Sauli Niinistö i Bryssel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ulf Kristersson (M) gratulerar Finland till Natomedlemskapet
0:35

Efter reklamen: Ulf Kristersson (M) gratulerar Finland till Natomedlemskapet

(0:35)

Slå på ljud

Det nya medlemslandet har redan fått en flaggstång framför huvudentrén på Natos miljardbygge i nordöstra Bryssel. Här är alla medlemsländernas flaggor hissade på rad, i bokstavsordning efter deras namn på engelska. Den finländska ska strax upp mellan Estlands och Frankrikes flaggor.

– Från i dag är 31 flaggor hissade tillsammans. Det är en symbol för enighet. Att gå med i Nato är bra för Finland, bra för den nordiska säkerheten och bra för Nato som helhet, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff tillsammans med den finländske presidenten.

– Det här är en stor dag för Finland. Det här är en process från 30 till 31 – och väldigt snart till 32. Vi jobbar väldigt hårt för ett svenskt medlemskap, säger Sauli Niinistö.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på väg in till tisdagens Nato-möte i Bryssel, där Finland träder in som militäralliansens 31:a medlem.

Wiktor Nummelin/TT

Godkänt Sverige

Själva inträdet blev formellt vid 14.40-tiden då Finlands utrikesminister Pekka Haavisto överlämnade landets underskrivna anslutningsdokument till USA-kollegan Antony Blinken.

Finland har också redan gjort sin första insats som Natomedlem – i och med att Haavisto genast lämnade över Finlands ratificering av Sveriges ansökan om medlemskap till Blinken. Själva beslutet om det togs redan på förhand av den finländska riksdagen den 1 mars.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) gratulerar grannarna i öst.

– Vi känner bara glädje naturligtvis. Nu får vi se vårt syster- och broderland bli medlem i Nato. Det är bra för deras säkerhet och bra för oss, säger Billström som också finns på plats i Bryssel för dagens Natoutrikesministermöte, i enlighet med Sveriges status som blivande medlem – "invitee" på engelska.

Starka vänner

Stoltenberg betonar att Finland nu står under Natos beskydd.

– Det viktiga är att Finland nu kommer att täckas av Natos stensäkra säkerhetsgaranti, artikel 5, som säger att en attack mot ett Natoland är en attack mot alla, förklarar Natochefen.

– I dagar som de här är vänner och allierade viktigare än någonsin. Och Finland har nu de starkaste vännerna i världen, säger Jens Stoltenberg.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN